Min Blogg,Tankar händelser och bravader

21. maj, 2019

10 veckor känns som lång tid! men det flyger fram och nu är det dags för att min Maria att bege sig hemåt och till sydligare breddgrader igen! inte länge sedan vi pulsade fram i meterdjup snö i norge i mitten av februari och nu är det dags att ta sig till Arlanda igen och Maria den långa vägen hem igen till Lima Peru,

 Vi hoppas innerligt att det ska bli ett permanent boende för oss här i sverige inom snar framtid, och det behövs att lösas bostad och jobb och dittan och dattan och inte alltid enkelt med all papers exersis för att kunna bosätta sig i ett annat land, och inte minst språkmässigt Svenska språket behöver Maria lära sig bättre och jag skulle gärna behärska spanskan!

 

Flygstrejk hotas det med! och det är väldans olägligt att just denna helg som Maria ska resa hem då är det SAS planerar att sätta alla piloter i strejk! Lufthansa ska hon åka med men är med stor trolighet att SAS kör den sträckan för Lufthansa! vi hoppas på att det inte blir något krångel och om det blir så får vi hoppas på att det blir ombokat och omdirigireat på andra fligther så hon kommer till sydamerika under helgen!! vore enklare om man skulle åka tåg till Stockholm då blir det inte så stora förändringar i restid och resväg! men nu är det halva jordklotet som ska passeras!!

 

Vardagen har för oss alla hinder och saker som behöver lösas och planeras och oftast tar vi oss förbi hinder stora som små! och kanske är det dom här äventyren vi kommer i håg och när vi klarat oss ur dem kännes en stor lättnad och alltid stakare när man kan lösa saker och ting i vår vardag!

 

Våren den har tagit sitt grepp och skönt är det! och värmen den ger energi och kraft! och allting börjar blomma och grönt blir det! våren det är en härlig tid! även om det innebär rinnande ögon och andnöd då jag och många många andra lider av allergi, men är bara att bita i och försöka njuta av den härliga årstiden i alla fall!

 

En del promenader i vårskrud har vi hunnit med även om det just nu är planering och packning för Marias hemfärd, och härligt är det när träden vaknar till och får den fina gröna vårfärgen och när blommorna vaknar upp igen och när solen värmer då vkanar vi igen!! nägra bilder som jag fotograferat denna vecka!

 

Stort tack till er alla, och njut av våran och livet och ta hand om er alla, Mvh Stefan

21. maj, 2019

En tidig Aprilmorgon, så tog vi oss ut direkt efter mitt jobb! så klockan var strax efter 6 och solen på väg upp! och letade efter lite natur och djurliv i utkanten av staden och hjälmarekanal, kungsfiskaren har varit synlig så vi skulle gärna hitta den fina fågeln! men den har tyvärr hittils varit osynlig! så jag och Maria styrde bilen ut mot flygfält och kanal! och djuren dom är vakna i arla morgonstund! först såg vi en del fåglar både flygande och simmande!

 

När vi kom ut på flygfältet så fick vi syn på 5 st rådjur! och rådjur finnes det gott om! men vi stadsbor ser ju dom sällan inne i staden! så när vi blev stående! och tittade och fotograferade! så blev det bilkö! är inte alla like nyfikna! som oss! njae!! dom som är på väg mot jobbet får nog hoppa över rådjurskådandet!.

 

en lång stund så vi fick vi tillfälle att se rådjur som tydligen var nyfikna på oss ochså! dom gjorde ingen brådska så jag fick till många bilder och Maria fotograferade, så det blev en Kall men fin morgonstund i naturen och då djuren är mest aktiv!  God kväll till er alla mina vänner

 

@www.stefansphotos.se

5. mar, 2019

En sen! tillbaka blick på Rally Sweden 2019! bättre sent än aldrig heter det! och ska ta mig i kragen och skriva några rader om Svenska rallyt! som det i mina tankar heter! och såg länge ut som att årets upplaga skulle bli att åka själv! och det brukar oftast fungera väldigt fint och bra det med då planerar man efter eget huvud och kan bli lite vad som helst! men nu fick jag sällskap! som inte var planerat och på kort varsel! så kom min älskling på besök till Sverige nu i stället för i sommar!.

Maria kom till Sverige på tisdags kvällen till Arlanda och planerad avfärd till Torsby var klockan 3 Torsdag morgon! så blev till att packa om resväskan direkt! och från Limas 28 grader till! snö och förvisso inte så mycket minus grader men ändock skillnad på sommar i Peru och vinter i Sverige och Norge! Onsdagen blev till att inhandla mat inför rally äventyret och att hitta kläder! så småningom hade vi båda kläder för vinter och inte behöva frysa i skogen.

Avfärd skulle vara 03,00 men blev 03,20! och mot Torsby bar det av och till shakedown sista testet av bilaran inför rallyt, och där körs det 3/4 gånger per bil och flatout! är det som gäller så det är verkligen fin rallyåka som bjuds på även på testet innan! det gäller att ha bilarna klara för 3 dagras fullfart på rally vägarna!

Resan till Torsby förflöt utan problem och strax innan vi ankom till Torsby så kom rally karavanen ifatt! och då hakade vi på tåget! mot shakedown och Skalla sträckan! och målet blev bra!! men snart så förstod jag att det inte var målet utan starten vi var vid! Rally fika i bilen blev det! rykande hett te och äggmackor! så var vi redo för att ta oss ut i skogen!! och om snön hade smält bort hemmavid! så var det gott om snö i den djupa värmlands skogen! och det var nog många som fick! kondition! och träningsvärk när det skulle pulsas fram i mot något bra publikplats! och var bara att hänga på i kön som skata tog sig fram i snödjupet! och visst är det enklare en skön sommardag! men till slut så fann vi en plats! och där skulle det nog kunna bli både bra film och foton!.

Men vi kom på efter några bilar att kanske vi borde flytta på oss! och vi konstaterade rätt fort! att fullfarts test! ja så var det och det sparades inte på krutet! och härligt föra var det med hård is och höga snövallar! så tror nog att alla förare och kartläsare trivdes bra på den sträckan!

! Har kommit på en sak! om man hittar en bra plats med fin sikt och häftig kurva och inget folk!!! ja då står man fel och väldigt snart så visslas det och en funktionär vänligt men bestämt motar bort oss!! Vi förstod aldrig vaför vi blev bortmotade för definitivt var vi ej nära vägen eller någon fara för att bilar skulle komma dit fanns inte på något sätt! men vi backade och fick bra platser och fina foton och filmsnuttar och njöt där i skogen av hopp och fina sladdar och en försmak av full action under Rally Sweden! och som alltid träffar man på personer ute i skogen både kända och okända ansikten! som alltid gör att rally gemenskapen alltid lockar en tillbaka ute på mer och mer tävlingar tack till er alla som alltid hejar och pratar i skogen.

Att komma nära bilar och förare och codrivers gjorde man när vi tog oss tillabak till bilen där starrten på sträckan var kunde man på nära håll se uppladdningen när ekipagen skulle ut på test sträcna och alltid kul att se stjärnorna på nära håll! sedan blev det en lite transport till service platsen på torsby flygplats! där jag och min far 1998! rullade rätt rejält på svenska rallyt! och blev starten på slutet! för vårat stora äventyr! för någon sträcka senare så vill inte bilen var med längre! och var rätt tufft när det regnade in! i bilen genom den trasiga framrutan!!.

Serviceplatsen brukar vara intresant! men numera ser man inte så mycket när alla har stängda tält! en eloge till Hyundai som har en publikplats i tältet så man kan se hur bliarna servas och är väldigt kul att se hur proffsen jobbar! Tack Hyundai.

Vi tog oss mot Arvika och natt uppehåll! scandic hotell hittade vi efter lite obligatoriska felkörningar! och ett fint hotellrum installerade vi oss på! tvyärr så hade jag en begynnande migrän! som inte gjorde uppladdning för fredagne så bra! med stora problem! så tog vi oss ut och hittade mat! mcdonalds blev det på! alla hjärtans dag! men någon mat åt jag inte! då huvudet höll på att sprängas!Att pulsa i snön med 2 ryggsäckar med kameror och stora objektiv! blev för mycket för min nacke! och då blev det en besvärlig migrän!!

03,30! var väcklarkolckan på! och jag mådde bättre efter lite sömn! och frukost blev det mickro uppvärmd mcdonalds och kaffe! och det gjorde susen!! så vi kom iväg och då bar det av mot Norge! och i planen var det att någonstans ha redan köpt en program tidning! men någon sådan hade vi inte funnit! så i kongsvinger så tog det stopp! vart ska vi nu! maria fotograferade! en kopia av sträck beskrivning! finnskog! men det blev inget bra i föstoring! och tur! var att det fanns en översikts karta i bilkartan som inkuluderade Norge! så då blev det ett extravarv i kongsvinger och vi! undvek biltullen eller vägavgiften på e!4&16? med att köra in och ut på en rastplats! sedan tog vi väg nr 2! mot flisa!! och 1 timme senare så dök publikplats skyltar finnskog! upp! så då hade vi till slut funnit rätt!

Publik plats 7 blev det och ont om tid! ja men ingen större publikrusning så även om vi var sena så var det ingen lång promenad till sträckan! och 5 minuters väntan så kom första bil! så till slute så blev det perfekt! och full fart! är ett otroligt högt tempo på bilarna i WRC klassen! och väldigt enklet att vara fotograf! för det är flatout överallt! så action bilder blir det vart man än står! men ja när det går så fort! så ska man kanske ha lite vana med kamerna! att får bilarna på rätt plats på bilderna! Första sträckan avverkades och många bilar kom med snö i fronten som visade på att inte alla haft en smärtfri början av rallyt!

Före historiska klassen så förflyttade vi oss en bit på sträckan, och där fick vi en bra vy för både fotografering och filmande!! och alltid lika trevligt att se dom gamla bilarna! som far fram som skållade troll på sträckorna och Herr och fru Solberg lockar nog ut många i rallyskogen som liksom de andra historikerna är populära i publik leden! i uppehållet inför 2 rundan så blev det matpaus! kakor! och fortfarande hett te! och jag tog en promenad och hittade en rätt kraftigt rullad ford fiesta! men som reparerades och fortsatt tävlingen dag 2 och 3 och Maria sov! och hon blev väckt av en funktionär! som var yufiken varör en ensam person mitt i skogen sitter och sover! sedan byggde vi en snögubbe! och väntade in ss 5

Snön smälter och isen blev mindre när nästa varv kördes! och denna sväng gick det undan in så gällde att sikta rätt med kameran! fullt gick det och då gäller det att vara stadig på hand för att det ska bli skarpa bilder! andra bil som passaerade var Thierry Neuville, Han passade på att åka av vägen i kurvan för där vi stod och han gjorde samma sak i kurvan efter där vi stod med! och i dne sistnämda stod vi när dom körde första varvet! men men! action var det och full fart, och både film och bilder blev bra så efter någn dryg en och halv timme så hade alla som var kvar i tävlingen passerats!

Sedan blev det en promenad till bilen och ombyte till torra kläder! sedan var vårat rally sweden avslutat för 2019 och resten följdes hemma i stugvärmen på tv och radio och händelserikt och action blev det ända till slut och både jag och Maria trivdes gott i dom värmländska och norska rallyskogarna,och alltid trevligt att träffa er alla i skogen tack och på återseende när vädergudarna vill till våren, Godkväll från Pettersson i Arboga

5. feb, 2019

Lördagen 26 januari så var det dags att ge sig ut i rallyskogen igen efter ett väldigt långt uppehåll utan ljudet av rallybilar och sladdar runt häftiga svängar och träffa likasinnade ute i skogen! så var det då 1 st problem! första start var klockan 08,00 och jag i bästa fall brukar sluta jobba 06,30 och då är jag ca 10 mil från tävlingsområdet! men jag fick hjälp så jag kunde smita lite tidigare! och klockan 7,00 så parkerade jag vid världsmetropolen östra kumlan!! som nog mest är känd för att Bergslagsrallyt passerar förbi! och det är beläget i skogarna nära ställdalen och kopparberg och i närliggande skogarna finns ochså den berömda björnjägar sträckan! som kördes som ss2.

Frukost blev det i bilen efter 1 och 1 halvtimmes körning och 3 timmars jobb så te och tilltugg belv bra innan det skulle letas den bästa platsen!! och som alltid passeras många bra platser och kanske borde man stanna vid första!! bästa men njae! kan ju vara någon dyngsväng!! lite längre bort! björnjägarn har jag kört och tagit mig igenom och då var det dryga 4 mil och då är man trött och svettig! undras hur det var när dom körde 10 mil!!.

Efter lite vandring så bestämde jag mig för en sväng! som skulle bli action i och framför allt fina bilder! och när mörkret försvann  och föråkarna passerade så konstaterades att någon större dramtik skulle det inte bli! i denna sväng men väl belv det bra bilder och dom som åker på riktigt! med full attack så blir det bra bilder och action överallt! och första gänget var det full fart på! och som alltid träffar man på folk i skogen nya som gamla och alltid lika trevlig att vara ute i skogen och hör motormullret! undras hur det blir när elbilarna tar över i rallyskogen!! kanske man behöver inspelat ljud i hörlurarna! samtidigt när man ser bliarna passera!!.

När alla bilarna hade passerat så var det promenad tillbaka till bilen, och hjälp med att skjuta en tävlingsbil behövde Charlie Ekström och chaufför så dom kunde fort ta sig till service och förhoppningsvis omstart till eftermiddagen! men tyvärr så bblev det inte så, så hoppas ni har bättre tur under resten av SM säsongen. jag tog mig till yxsjöberg! men kom ej så långt då jag träffade på Roger lindholm med chaufför Henrik, och deras SM debut i rally gick fint och dom var glada och vid gott humör vid starten på SS3 och björjägarn hade gått fint och mycket bilar hade setts vid sidan om vägen! så jag tog bilen mot ludvika och en snabb visit på publiksträckan var det tänkt! men jag blev kvar där och såg både halva ss4 och ss 5 som var samma sträcka, och igen träffades folk på i skogen och den sociala samvaron är kul och trevlig.

Tvärr så hann jag inte fram då jag mötte på pratglada personer på vägen mot fotopalatsen och det var synd! men som sagt kul att vara social med! och dom första bilarna hade verkligen full fart! och med ett krön på finlandsväg så blev det härliga uppställ i luften över krönet! men där var jag inte med kameran eller ej på plats för att fota men jag såg det med mina ögon och det var härftigt! och någon blev ochså med bakända först ut i skogen kvar på platsen! men men då måsta jag fortsätta jaga den optimala bilden!! för den ska väl komma någongång med men ibland grämer man sig för att ha missat den perfekta!! fotot.

När jag var på plats så blev det bra bilder och en och annan sladd och mycket snö var det med! när mörkret börja falla så tog jag mig tillbaka till bilen och efter en lång och bra dag i rallyskogen så var det dags att ta sig hem till Arboga igen och tröttheten började komma efter att ha börjat jobba klockan 02,00!

Nästa tävling blir rally Sweden och hoppas nu det inte blir allt för milt och dåligt väder, och att det blir häftig bilåkning när hela världseliten är på plats, ha det gott så syns vi i rallyskogen igen

5. feb, 2019

Så har vi då rejäl vinter även om dagen till ära! det är plusgrader, och nu har jag haft ett litet uppehåll med blogg skrivande ibland blir det lite mycket med allt och lite tomt i hjärnan vad man ska skriva!

I går så var det min älsklings födelsdag och tyvärr så fick vi fira den på skype, men jag! och vi är glada och lyckliga då det blivit lite ändringa i planeran så min Maria kommer hit till Sverige redan nästa vecka! så det ser vi fram i mot väldigt mycket, och hoppas på inte för långt bort att vi ska kunna vara på samma plats!

Snö är vackert och fint! när det väl är på plats,! men ska man jobba utomhus! och även om snö plogar och traktorer gör allt vad dom kan! så blir det besvärligt när man ska ta sig fram under nätterna och nu börjar det bli träångt även inne i staden med stora och höga snövallar och snöhögar, så nu tar det lång tid! men hoppas alla har överseende med att under vintern är det lite mer besvärligt!!

Har varit ute på lite fotografiska promnader båda dagtid och på kvällstid och ett bergslagsrally blev det med! som sagt vinter tycker jag om och när snön ligger på marken då är det vackert, och några promenader har det blivit i snön och här i Arboga är det som alltid fint och som fotograf är det ett nöje och lätt att hitta motiv att föreviga.

Hoppas ni alla är vid god hälsa och har tagit er ut från snökaoset! för kaos tycks det bli så fort det kommer mer än 3 centimeter!! snö men kanske tiderna förändras! och med tanke på hur det ser ut på våra vägar!! och då menar jag hur folk kör och tänker! bakom ratten! bara för att dubbdäck är på!! så är det inte sommar och sommarväglag!! så man får rysningar när man blir omkörd och hur folk kör! inte är man rädd om livhanken på sig själv eller andra! dom dubbdäcken som används i trafiken är en hjälp ja! men dom är inte till för att köra! som om det vore sommar! tänk till ni bakom ratten!!

Tack som alltid för att ni läser mina rader när dom dyker upp! och önskar en fortsatt fin dag och vecka,och som alltid ta hand om er och era nära och kära, lite snö och frost bilder från någon vecka sedan! kommer nu