Min Blogg,Tankar händelser och bravader

6. nov, 2018

Torsdagen 1 November så bar det av mot bandy metropolen! Hälleforsnäs för veteran orientering och denna dag var vi bara jag och Maria, då min far får ta det lite lugnare nu med sina hälso problem och hoppas han kan var fit for figth och tillbaka i skogen snart igen,

Tidig morgon och lite sömn efter jobb börjar man vänja sig vid! men kanske inte den bästa av uppladdningar men och andra sidan så är det skönt med en morgon i orieteringskogen och med många möten med personer med samma intrsee och en och annan svår nöt att knäcka i skogen med det piggar upp och jag brukar skriva att det är både socialt och härlig friskvård dessa evenmang.

En dryg timme tar det från Arboga och avslutande 2 milen mot Hälleforsnäs får en gammal rallyförare!! att le lite extra härligt krokig väg som det ska vara tyvärr är det ju fel underlag!! men men det var inte det som jag skulle skriva om nu!! för Maria blev det nu att hoppa upp några steg från Bana E till Bana A och med tanke på den tuffa terrängen så blev det rätt tufft både för hon och mig! Maria fick börja med att hjälpa en av deltagarna med näsblod! och hoppas med hjälp av pappret som hon kunde bistå med att blodflödet stoppades!

Promenad blev det från bilen till sporthallen och sedan byta av skor och påklådning av alla dess grejor man behöver för att ta sig fram i skogen det är kompasser och pinnar och kodsifferhållare!! så är mycket med det hela och snart behövs det flera armar för att få med sig allt!!

Lagom uppvärmda var vi när det började bli dags för att starta och efter näsblods incidenten så var vi klara för start! och jag fick hålla koll båda framåt och bakåt denna gång med så jag inte tappade bort Maria eller tappade bort kartan och orienteringen! missar brukar det bli när man börjar bli trött! så kanske koncentrationen inte var den bästa! för vi började med att missa 1 kontrollen och då borde vi inte varit trötta! men var nog lite bra med den bommen! så blev vi varse direkt att denna tävling skulle inte bli någon lek! svår orientering och tuff terräng var det hela vägen!! och en rejäl och bra orienteringbana bjöds det på så all heder och tack till banläggaren!

Farten kanske inte var så hög men jag är väldigt glad att maria vill låra sig och bekanta sig med sporten orientering som har varit en sådan stor del av mitt liv och i Peru förekommer inte den sporten så är väldigt ny företelse för Maria! men nu har hon fått lite kontroll på vad det handlar om!!

Kontollerna plockade vi med säkerhet och vi ömsom sprang och gick bakan fram! och dom snabbfotade veteranerna dom sprang om oss både 1 och 2 gånger!! ja kanske man ska anpassa farten till orienterings svårigheterna och bra ochså att orientera mellan dom kontrollerna man verkligen springer mellan! så när vi blev omsprugna av orienterare som redan tidigare på banan sprugit om oss! så blev vi förvånde och lite glada då det gällde att hålla i orienteringen denna dag!!.

Kontroll 5 tog vi perfekt och sedan bar det uppåt och mot Svår orientering! då det rean hade varit utmaningar att hitta kontollerna så gällde det nu att vara verkligen nog! kontoll 6 gick perfekt! sedan kom vi fram mot kontroll 7! där vi sällskap av ca 20 talet vilsna orienterare! och Maria passade på att filma när alla kliade sig i huvudet och sprang fram och tillbaka i sin jakt på kontrollen! men med lite tur och bra riktning så fann vi kontrollen inom 1 minut och sedan så flöt resten av banan bra och endsat någon liten halvminuts miss på resten av kontrollerna!

Blåmärken! ja det blev det ochså! när Maria skulle ta sig an! en uppförsbacke och halkade med sina för ändmålet ej lämpade skor!! så fastnade hon i ett träd och slog benet i en stubbe så rejäla blåmärken på armen och benet blev det som minne av Orienterings förmiddagen i Hälleforsnäs men glada var vi båda 2 när vi kom till målet, och sedan en promenad till sporthallen där vi åt goda ost mackor och äggmackor och energin återställdes  Tack till arrangörena för en fin tävling och som alltid bra klass på arrangemanget

Detta blev nu Maria sista orientering för denna gång då hon nu är tillbaka i Peru och lima för avslutande studier men till sommaren så är hon tillbaka i Arboga och i oreinteringskogen med fast beslutsamhet att lära sig mer om våran härliga sport orientering

Jag och min far kommer förhoppningsvis tillbaka någongång under höstens avslutande tävlingar, Stort tack för att ni läser mina rader Mvh Pettersson

 

21. okt, 2018

Höstens färger börjar ta slut och hösten går snart in i den tråkiga perioden enligt mig! när löven är borta och det blir lite dystert och mörkt innan förhoppningsvis vintern och snön kommer! men under dom senaste veckorna har det varit härligt skönt höstväder och brittsommar och vi har varit ute på promenader både i staden och i skog och mark! och under sommarens högsommar och fantastiska väder och följande torka så kom dom gula löven redan i juli! så då trodde jag inte på någon färgsprakande höst i år! men till slut så blev det samma vackra höst med någon vecka med rikitgt varmt väder Brittsommar

Promenader i skogen är uppfriskande och när det blir en skön brittsommar kväll och med en spegelblank sjö då känns det som en energihöjare,och många och fina bilder blev det av våran fantastiska natur och fina fåglar med den vackra hackspetten i spetsen, jag hoppas många får uppleva den vackra natur vi har i hela våra avlånga land, och alltid så spritter det i kamerafingrarna när det blir höst och dom fina och vackra färgerna i våran natur och överallt är lika uppiggande varje höst och gör det till en favoritårstid .

Förra veckan när vi var promenad i Arboga våran vackra hemstad, då träffade vi på en söt och lekfull ekorre som jag med min dåliga syn inte såg! men maria såg den och hon var envis att vi skulle stanna och se den på nära håll! och efter en stund så kom den nära och bjöd på en lång show när den åt och for fram ibland trädena vid Ekbacken och Ekbacksbadet! tyvärr hade jag lämnat det stora objektivet hemma! ett telefonsamtal hem till min far löste det och ekorren var fortfarande kvar och fick till några fina bilder innan det blev för mörkt!!

Fredag eftermiddag så lyste solen,och vi bestämde oss för en fotografisk turne! först så skulle vi kika på om ekorren fanns kvar! och jag upplyste Maria att även om solen lyser så är det inte alltid varmt ute! så hon tog en jacka och tshirt!,och trodde på att det var sommar igen! när vi kom till ekbacksbadet så tog det 5 sekunder till jag fick syn på ekorren igen! så det blev 1 timmes underhållning från den till synes oblyge ekorren!så det blev många foton och en hel del videosnuttar! så det är oftast äventyr när man tar sig ut med kameran! och i skog och mark eller i stadens miljö! och det fyller på våran energi och kan fly från all vardags stress

Önskar er alla en fin och bra ny höstvecka,Tack till er som läser mina rader och ser mina bilder

18. okt, 2018

Höstsolen lyser och frisk luft när vi tog oss till Fellingsbro för ännu en veteran orientering, denna gång blev det en rockad när min far av hälsoskäl stod över dagens tävling, så då tog jag med mig Maria på bana A! parkering och tävlings centrum vid ishallen och idrottsplatsen i fellingsbro så det är skönt när det är nära hemmaplan och jag hann till och med sova 1 timme innan det var avfärd mot dagens övningar i skogen.

Troligtvis så har jag sprungit i dessa skogar förut men minnet sviker men kommer ihåg när jag var ungdom och åkte skidtävlingar vid idrottsplatsen i Fellingsbro men det var länge sedan!anmälan och skobyte sedan var det dags att ta sig dom 900 metrarna till starten, och skönt med lite längd till start så man får upp pulsen lite, Maria var nog lite nervös då hon inte är orienterare och endast har följt med min far på bana E så det blev en stor skillnad på dagens bana A

15 kontroller och 4,7 kilomter skulle avverkas på dagens tävling konstaterade vi i startkön och jag hanterade karta och kompass och Maria tog hand om stämplingar och kodsiffror! startskottet ljöd eller signalen kanske det är och mot kontroll 1! och nu gällde det att ha full koll framåt och bakåt! vore illa om jag lämmnade sällskapet på efterkälken! dom första 4 kontrollerna var det inga problem och ömsom springandes och gående så tog vi oss fram i skogen, och Maria hade nog snart insett att det var skillnad på olika banor! både på framkomlighet och hur kontroller och svårihetsgraden var mycket svårare.

Kontoll 5 där var vi 5 st personer på väg mot kontrollen! och för ett ögoblick så försvann min kompanjon ur sikte! så jag letade både efter kontrollen och Maria! när hon redan stod vid kontrollen! så vi 4 med kartor i handen hittade ej medan den utan karta fann kontrollen!! och dom andra 3 var dessutom vid fel kontroll!!.

Humöret på topp och energin kanske var på väg att sina men vi var båda bestämda på att hela bana skulle klaras av av oss båda, så kontrollerna 6 till 10 flöt på utan problem och vi blev ifattsprugna av diverse orienterare vid kontroll 8 som ochså kom ifatt efter målgång! så farten är inte alltid det viktigaste man måste finna kontrollerna med och vi missade inget! men efter kontroll 10! så ändrade sig bankaraktären väldigt mycket och blev kuperat och svår orientering och hala berghällar! så varsin rejäl vurpa hann vi med! så lite ömma blir vi nog i morgon! men vid ett möte i skogen så var det en annan orienterare som stod på örona rejält och knäckte glasögona! tur i oturen så blev nog inte den den vurpan så illa som den kunde blivit så den mannen fortsatt efter en snabb kontroll att han var ok!.

Slutdelen av banan var svår och gällde att hålla i kompass och karta ordentligt en liten tvekan på en va kontollerna kostade nog några sekunder men annars var det inga problem och 2 glada orienterare tog sig i mål i den vackra höstsolen och Maria var trött men glad att hon orakade ta sig runt hela banan och jag är imponerad för det är en väldans skillnad och motionera på eljusspår eller på vägar mot att ta sig igenom en orienteringsbana i skogen!! så nu är det bara att lära sig orientera mera så hon kan springa själv någon dag!!

Alltis stor heder till arrangörer och fellingsbroarna stod för ett fint arrangemang så vi kommer gärna tillbaka nästa år, tack för att ni läser dessa rader, och idag blev det inga bildser så får bli någon gammal bild ses igen i skogen Trevlig helg

17. okt, 2018

Tisdag! då var det direkt från jobbet och frukost och sedan mot Ärla! veteran orientering i arla morgonstund! och nu när det är mörkare så är det bäst att vänta en stund efter klockan 9 då första start var så det är ljus och god sikt! bilturen gick bra från Arboga vi undvek stora vägen för att komma förbi vägarbeten men då det var vägarbeten på den mindre vägen med så fick vi lite stopp på vägen sedan blev det lite felkörning i ärla som skylldes på kartläsaren! men jag tog för givet att man inte kan köra fel i Ärla!!.

På plats vid idrottsplatsen i ärla där vi har varit många gånger! för att orientera och rally service plats och banläggare för bilorienterings SM så Ärlaåsen kan utnytjas fär många olika saker,efter sedvanliga förberedelser före start så var vi redo för dagens utmaning, jag tog min kamera och strosade runt i skogen och Maria och min far tog sig till starten och denna gång som alltid på bana E,6 kontroller skulle letas på denna morgon i skogen!.

Min promenad tog en början förbi målet där dom första redan hade kommit i mål och efter följande av eljus/skidspår så fann jag orienterare som hade full kontroll och någon/några som var lite vilsna! och Wincent såg jag flera gånger! och alla gånger så letade han efter samma kontroll!och Sven olov wicklund utbrast pinsamt! när han letade efter en kontrol på fel sida om eljus spåret! och jag såg då ingen som var där mer än han! så även nybörjare som elitorienterare kan vi göra våra misstag och fulllärda orienterare blir vi aldrig!

Efter helgens solsken så hade solen gott i moln men fortfarande varmt och skönt oktober väder och vackert i skogen är det med alla färger på träden, men det har nog inte orienterarna tid att reflektera över!min far och Maria hade en bra dag i skogen och inga större missöden blev det i skogen!och alla kontroller satt där dom skulle! men vid fotografering vid målkontrollen efter målgång så skulle det poseras! för fina bilder! och då passade min far på att stämpla igen!! utan tanken att då tas tiden om! men vad gör man inte för en bra och realistik bild! tur att det inte var frågan om sekunder i resultatlistan!! så en seger på bana E blev det för Min far och Maria! väl kämpat båda 2

På torsdag blir det bana för mig och Maria, så väl mött i Fellingsbro, och tack som alltid för att ni läser mina rader, Mvh Stefan

11. okt, 2018

En dimmig torsdag morgon var det då vi begav oss mot Malmköping och Malmahed för denna veckas veteran orientering och dimman den lättade och när vi var på plats så sken solen och det värmde! en väldans skillnad mot när vi var på samma plats för 2 veckor sedan då det var stormkänningar och Mälarrallyt!! men idag var det orientering som gällde!

Malamhed var målplats för Tiomila 1964! då var jag ej född! och min fars minne mindes ej om han sprang det årets Tiomila men Stora tuna var det årets segrare! och i dessa skogar skulle det nu orienteras igen senast jag sprang där då var det mängder av snö en påskhelg! men nu var det solsken och varm höstdag!

Bilresan gick fint genom dimman och efter köande vid anmälan så var det förberedelser för dagens tävling! jag tog mig en promand med kameran och många orienterare och en fin ekorre och många fina höstlöv såg jag i skogen! och när det var dags att ta sig till starten så frågade Maria! är du säker på att du är klar!! och ja sa min far!!! och ombeddes titta ner!! udda skor!! kanske man ska byta båda skorna innan det är dags för att ta sig ut i skogen! kanske var det nerverna som påmindes!!

Upp och ner över åsen var det som gällde för bana E och 10 kontroller så var det en utmaning  denna bana som ochså var nära 2 kilometer! när jag mötte kompani Maria och min far på väg mot kontroll 3 så konstaterade min far att det var svårt och jobbigt men vid gott mod var dom båda! och efter en del krokiga färder mellan kontrollerna så kom dom mot målet och alla dom 10 kontollerna var funna och trötta men glada efter dagens tävling, och inte är det alltid lätt när det är många stigar!! då gäller det att ta rätt, och min far hade nog inte tagit rätt stig alla gånger! men ingen större miss på någon kontroll blev det och en 11 plats på den tuffa banan blev det idag och vi är glada att dom tog sig genom den krävande banan idag

Direkt efter målgång så blev det fotografering och intervju i Eskilstuna kuriren för min far! och någon mediaträning har han inte fått! som dagens idrottare får! och kanske inte journalisten var så insatt! i oreintering heller men en intervju blev det och min far konstaterade och sa till journalisten! att han började orientera 1955 och fortfarnde lår sig konsten att orientera!!.

Efter en god fika och en njutbar stund i solen så var det dags att åka hem till Arboga igen, och nu utan dimma men i strålande solsken, och en fin och välarrangerade tävling var det, och alltid ett stort tack till er alla som lägger ner energin på att arrangera dessa bra och fina och viktiga tävlingar för oss alla, Ses i skogen snart igen Mvh Stefan