Min Blogg,Tankar händelser och bravader

26. jul, 2019

Då har då sommaren kommit på Riktigt och dom flesta kanske njuter och mår gott i denna värme vi har nu! och bra för alla dom som har sin semester och kan njuta av lata lugna dagar! tänk att förra sommarne så hade vi så här i misnst 3 månader! så det kan vara skillnad på väder och sommrar! och känns som dennna är rätt lagom och bra med hettan nu och regn ibland och vatten till bönderna och potatisen!.

Och även på natten är det varmt! och kanske är det många som har svårt att sova när det är hett och behövs lite kyla att svalka hjärna med! så då är det nu! skönt att susa runt omkring i natten och det blir T shirt under natten! så nu är det inga klagomål på nattarbete!!.

Gräsklippning och kyrkogårds besök och lite fotografering får ta och få till lite saker även om det skulle vara skönast att sitta i skuggan, och tidiga morgonar är alltid spännade att foto promenader på! alltid så dyker det upp något spännade! så får hoppas det blir någon tidig morgon promenad i helgen, Turister upptäcker man i Arboga! och det är bra att dom tar ett stopp i den fina staden.

Slutet av juli och då är det en av höjdpunkterna för alla orienterarna, med den klassiska o-ringen veckan, nu förtiden så nöjer jag mig med att avlyssna Oringen radion, Senaste o-ringen för min del var 2009 i Eksjö! kanske det blir någongång i framtiden igen! Oringenradion med Per Forsberg och Kompani som alltid gör ett gott jobb med att förmedla ut i etern! och bra är det att sitta i trädgården både här och där i hela Sverige och världen hur det springs och bommas i dom djupa Kolmårdsskogarna och på övriga delar av östgöta skogen!,

Så världen kommer närmare! och följa det man vill är väldigt mycket enklare nuförtiden! på 70/80 talet fick man leta reda på en telfonkiosk och meddela hemåt till nära och kära och vänner! att jag sprang på fel sida om sten och bommade en kvart på näst sista och dylikt! så nu är det enklare!.

Enklare borde det ochså vara för lokal tidningen! att följa en av idrotts sveriges största årligen återkommande idrottshändelser! men njae! den tidningen jag kan följa dom skryter med en mängd sportjournalister! men att följa upp dom lokala orienterarna det verkar svårt! men att skriva om världstjärnan ja det duger gott och all heder och en enastånde idottskvinna och en sagolikt bra orienterare är Tove Alexandersson! men tyvärr så är hon inte lokal vad som gäller denna tidning och det är vad läsarna vill ha! hur grannen kompisen eller någon anna nära lyckas! men något sådant lyser väldigt tomt i raderna!!.

Vatten behöver vi och tanka energi behövs extra mycket nu! och ta hand om er alla och njut under helgen på badstranden eller i skuggan jag bjuder på lite sommarblommor och några andra bilder fotograferade igår,Tack som alltid för att ni läser mina rader, Trevlig fredag och helg

21. jul, 2019

Söndagmorgon då ska man sova ut när det är den enda natten jag inte jobbar! men då vaknar jag klockan 6 och är klarvaken! solen skiner och har inte använt kameran på en vecka!! så då tog jag mig ut i lugnet och en skön sommarmorgon, veckan som gott har varit fullbokad till att redigera bilder från Midnattsolsrallyt ca 8000 bilder!

Lagom varmt och i Tshirt och shorts så spatserade jag ut i stadens lugn! 6,30 och inga turister eller mygg var det ute! Arbogaån den flyter fint fram ända till herrgårdsbron! där är det stopp och renovering ochså är det stopp på trafiken där! vackert är det alltid i den lilla staden med Ån som flyter mitt i, ett välbehövligt stopp i stressen kan man ta sig på någon av bänkarna vid åpromenaden! nu låter jag som en turistambassdör! Men Arboga kommun kan själva!! Hmm så sa dom när jag funderade om dom vill ha hjälp med fotografering!Men nej vi kan själva sa dom! så är nog någon proffesionel mästerfotograf dom har i gömmorna!!.Jaja åter till promenaden!

Att lära sig en ny kamera är kul men ochså är det lite trixigt men börjar komma lite mer underfund med alla inställningar och därtill sake man kan använda kameran till! nu är jag väldigt okunning och ointresserad! av det tekninska bitarna, för mig är det viktiga att jag kan fota det jag vill och kunna dom inställningar som jag behöver! och det har jag koll på! Sedan så underlättade inte det att! den 456 sidiga instruktionsboken var endast på finska! nu var det ur att jag kunde ladda hem den svenska varianten på internett!!

Morgonpromenader kan vara annorlunda denna söndag var det solsken och vackert väder och lite vind, fåglarna var i farten och inga mygg! så var njutbart och med tanken på att resten av dagen var det regn så var det bra med ett tidigt uppvaknande! förra lördagen efter jobb och före röforsbacken! så tog jag mig en promenad efter ovädret som varit på kvällen och natten med ett rejält åskoväder med tillhörande strömavbrott! då var det dimma och härligt mystisk känsla när solen bröt fram och imse! hade gjort vackra spindelnät och då var det en fröjd att vara fotograf!

Sommaren gör sina försök! lördagen var varm och skön! men idag har det varit regn och höstlikt men rapporter om sommarvärmen är på väg! så dom som har semester kan njuta av värmen och solen! trots allt är det mycket enklare när det är fint väder vad man nu än ska göra!

Semesterlängtan ja det har jag! men det får vänta en tid till! men orken och kraften sinar så man behöver verkligen några veckor avkoppling och vila och ladda upp batterierna igen! och September då blir det semester för min del!, och Peru och till min älskling Maria bär det av, inga stora planer utan att bara vara på samma plats är väldigt gott nog för oss,samtidigt som maria studerar, så kommer bli någon liten utflykt men inget stort planerat.

I peru blir det att uppleva våren så det blir skönt och bra att bara koppla av läsa en eller flera böcker och strosa runt i någon av parkerna! en stor fin djurpark finnes i närheten och andra saker finnes i 11 miljonerstaden  Lima ! men försiktig måste man vara för såkert är det inte och alltid bäst att vara på sin vakt och jag går gärna inte ut ensam där!.

Tack som alltid till er alla som läser mina rader och ser mina bilder, hoppas ni mår bra och haft en skön helg, ta hand om er alla så hörs vi igen, Mvh Stefan

17. jul, 2019

Midnattssolsrallyt! en härlig rallyfest i ömsom sol och regn mycket glada människor och fina biler,en stor häjdpunkt för mig och många andra rally eller motormänniskor! men att som lokal blaskan utrycker sig! en nostalgi tripp på grusvägar med stora marginaler! njae! det är stor rally konst och fullfartsåka från första metern! en njutning att stå på skogen och se när det är full fart i rallyskogen! och till och med att det nog gick för fort och skulle behövts några mer svängar på dom norra sträckrona på torsdags etappen!

Onsdagen då blev det rallymingel i depån tillsammans med min mor, och lunch med Syster Lena och Roger, goda köttbullar och mycket rallyfolk var det på den utmärkta resturangen vid truckstop i Örebro, sedan blev det rundvandring i depån och kikade runt på många bilar och dom alla är fina och i gott skick och nästan synd att ta ut dom på grusvägarna i skogen!!

internationellt inslag är det gott om, och Australiensarna gör ett gott jobb! bara att få hit bilarna från Down under! och sedan ute på en turne med tävlingar i Tyskland och Finland efter Midnattsolsrallyt, och en hel del Ekipage från jordens alla hörn och Euripea och norden, så vårat midnattssolrally klingar nog gott runt om i rallyvärldens klassiska tävlingar.

Jag strosade runt blad bilar och pratade med mycket folk och som alltid är det väldigt trevlig med den sociala  biten, och min mor hon åt glass! ja olika intressen har vi alla! mn hon och lena såg nog en och annan bil med! någon rallykörning såg jag inte på onsdagen och vad jag hört så var det lapp på luckan och fullt på SS 1 även utan mig! så jag åkte hem och jobbade natt! och sedan direkt ut i rallyskogen och SS 2 Järle

Mycket folk och lite svårt med att få sikte mellan publikskarorna blev det över gårdsplanen efter ca 3 kilometer! och enligt hörsägen så hde det rulltas här förut! och det blev lite dikeskörning och på gränsen för några! och som alltid blir det många bilder! och nu börjar jag får lite stil på bilderna med nya kameran! men hoppas det ska bli ännu bättre med mer lärotid!.

Kö blev det efter sträckan och på väg norrut! och att köra och läsa karta samtidigt är lite svårt! Gps det är inget jag vet vad det är! kanske när jag blir gammal och har tid! så får det bli en gps tanke! men efter ett tag och en vändning! så kom jag fram till SS6 och där var det rakt! och rakt! och mängder av åskådare! så efter lite samtal med lokal befolkiningen! så blev jag tipsad att stanna i vägbytet! annars får du gå långt! och den tiden hade jag inte!

Action blev det och många dom missade! och när bilarna kom längre och längre in på fel väg! så anades ugglor i mossen! förvarningspilarna syndes tydligen inte i det höga gräset! många ekipage hade allt för hög fart in i svängen! men mycket action blev det i bilderna och nog inte så mycket tappade sekunder för dom som körde för fort! och alltid träffar man på nya och glamla bekanta i skogen och som alltid stort tack till väldigt trevliga samtal i rallyskogarna, och en trevlig rallydag avslutades med att transportera sig hem till Arboga!  och ännu en arbetsnatt!.

Fredagen blev en välbehövlig vilodag! men då redigerades det bilder och lyssnades det på radion! och alltis kul att lyssna och hålla sig uppdaterad, och en lite avbetening av bilderna, som blev ca! 8000 bilder under helgen! så finnes alltid mycket jobb långt efter avslutad tävling, och förhopningen är att lla ekipage ska synas på någon av dom sociala medier som finnes! Och stort tack och alla heder till er som frågar innan och när ni använder bilderna! det är väldigt bra att dom kommer till navändning! och dom bilder som jag lägger upp är i låg upplösning så passar bra till använda på facebook och dylikt!.

Natten till lördag så passerade ett herrejösses väder! med ordentlig åsak och dunder men jag sov gott! tills jag skulle ut och jobba igen! då hade regnet slutat! och planen var att besöka ss 16 Vingåker och Ss 20 dyltastigen! men min far som inte riktigt är i god hälsa och efter det oycksaliga fallet med resultat lårbenshalsbrott! ville gärna ta sig ut till röforsbacken och få lite rallyluft och atmosfär från Midnattsolsrallyt! så min far och mor parkerade sig i TK kön vid röfors! och som min far sa efteråt trött! ja! men en väldigt givande stund att få se bilar och framför allt träffa kompisar som deltog i rallyt, så Stort tack till er som tog tid till att prata med min far och Mor det uppskattades väldigt mycket och gav energi till min far.

Röforsbacken där har jag varit förr och till och med sett Svenska Rallyt ! och om jag inte missminner mig fel så körde dom nerför!! kanske någon som vet. nu körde dom uppför! och full fart var det och action, och jag fattade posto i målsvängen och där var jag ensam och med god sikt! men tyvärr våra sladdidoler med Håkan Lindh i spetsen!! och några till hamnade utanför skottgluggen! och fort går tiden när man har roligt och trevligt! och en festlig och trevlig rally weekend var över, och stort tack till fin show i skogen och bra arrangemang, och alltid trevlig att träffa på er alla i skogen.

Ses snart igen i rallyskogen stort tack och hälsningar från Pettersson med kameran

9. jul, 2019

Tyst har det varit länge! men livet det flyter på! ja sommaren den är som den är och väder kan vi inte göra så mycket åt! hoppas ni som har semester kan njuta av den och och ta vara på dom få solskensdagarna! och ta hand om er själva och era nära och kära! det viktiga är att ladda batterier och få ny energi det som vi all behöver för att ta sig igenom livet.

Och flyter! ja det regn vi inte fick förra somamren den verkar som det ska komma allt nu! och gräsmattorna dom är gröna! förra året så klipptes gräset 1 gång på drygt 2 månader! och nu blir det 1 gång i veckan! men det är ingen stor gräsplätt så är inget som kan klagas på! och nu går inte proppen varje gång! så det blir inte lika dyrt!.

Långakalsongsvarning! njae kanske inte, men är inte så där väldans varmt på nätterna! tur att man håller sig i rörelse under jobbnätterna för någon natt sedan var det 5 plus och regn, så det ger inga stora sommarkänslor! men vädret är so det är och detta är ingen vädersajt! men vädret påverkar oss alla!

Och vi alla lever nog mer eller mindre idenna förundransvärda cybervärld! så har hänt några märkliga saker senaste tiden! min hotmail blev kapad! och jag fick fort meddelande från hotamil ansvariga så jag kunde ändra lösenord! men jag vet inte riktigt vad för nytta andra har av min mail! och avslutat ett konto på skype var vad som hade hänt! och blockerad att kommentera  och gilla på instagram! är kanske nog ingen större katastrof! men jag funderar på varför! då jag varken skriver något konstigt och mina bilder är oftast uppskattade! så är lite synd att man inte kan kommentera och tacka! men men större problem har vi nog övervunnit! men det är skar som händer i dagen vardag!.

Fotograferandet det fortsätter men kanske inte lika flitigt som har var förut men som har sagts var sak har sin tid och ibland så finnes det andra sakr som är viktigare, men det blir en del promenader och vackert med grönskan och blommor och dylikt, och vi ska vara väldigt glada över det vi har runt omkring oss och uppskatta det vi har.

Att börja om från början! ja det kan tyckas vara enklare sagt en gjort! min far var väldigt mycket på gång i sin kamp mot diverse sjukdomar och han var väldigt glad att kunna ta en timmes promenad med stavar per dag! annat var det för julen då en 5 minuters promenad höll på att sluta illa och totalt färdig på energi! som han sa i början på jini så här bra har jag inte mått på flera år! men som alltid! när det går bra så väntar alltid något runt hörnet!

Så efter en olycka och lårbenshalsbrott så har det mesta tagit sin tid till att försöka bara göra det mest nödvändiga! och att just börja om från noll! och nu är det små korta rullatorpromenader och ett heroiskt jobb från min mor som håller min far på fötterna! men kämpar gör han och vi, målet för min far var att besöka midnattsolsrallyts depå under onsdagen! men tyvärr så fungerar det inte, så han och vi tar nya tag till nästa år!

Så alla ta hand om er och livet och framför allt era nära och kära, så bjuder livet på mycket gott och goda skratt och uppmuntrande ord hjälper alltid till.

Lite sommarbilder bjuder jag på och hoppas vi hörs snart igen, Stort tack till er alla

18. jun, 2019

Nyköpings gästabud ja det är nog något historiskt!! och historia var det sedan sist! då det var drygt 30 år sedan det kördes Rally SM i nyköping!! Sommar och sol då är det mer enkelt att vara ute på rally! inga snövallar eller skoteroveraller som är i vägen eller förfrusna fötter!! någon solkräm tog jag inte med! nära jag lämndae Arboga vid lunchtid! så var det 20 grader! och när jag anlände till Nyköping så var det 25 grader! söderut! Ja men inte så långt men det kändes att det var varmt! först anhalt cirkel k! och inga kartor! njae men inga rallykartor i alla fall det har den andra macken!! ok! mitt lokla kännedom i Nyköping är lika med noll!

Ny plan jag visste var första sträckan skulle gå!!! så om jag inte hittar på något program så får jag åka på turistkartan och hoppas på att det går fint! jag tråcklade mig in i Nyköping igen Slott! och studenter fann jag i massor! och när jag hade gett upp för 3 gången och var på väg mot SS1!! så fick jag se flaggor och något som liknade en serviceplats!! och ja det var rally hq så jag fann en parkering men ingen automat! tur att ingen parkeringsvakt fann min bil!!

En liten promenad och in i foajen! på hotellet som var centralpunkt! och ingen swish fungerar! på min tlfn! jo jag kan ta imot pengar men inte betala!! det är nog hälsosamt!! men pappers pengar fungerade så jag fick ett! mot 150 kr och det betalar jag gärna! men sedan räcker det med en liten parkeringavgift! ingen entre! tack . 150 + 50 kr helt perfekt för den som vill titta och föra arrangörer som nog får in en slant på det!!

Karta! och tur var det att jag fick tag på den! min reseverplan var totalt fel!!! det jag hade luskat fram! var första SS på lördagen! så om jag hade åkt dit på fredagen! så hade jag blivit väldigt ensam i den rallyskogen!! men nu hade jag karta och som alltid! läser jag fel! jag har varit orienterare! i drygt 40 år men fel kan det bli! det jag trodde var mål var starten!! men först skulle jag dit! upp på motorvägen och läsa karta när jag kör! kanske lika förbjudet som att prata i tlfn när man kör! och sedan var det stopp! och totalstopp var det! så något annat än tvärnit var inte att tänka på! men med någon tiondels centimeter så fick jag stopp på bilen inna jag gjort bakdelen kortare på framförvarande bil!! men jag läste ju kartan! bilparkering på europavägen är inget bra! men det var bilkön!!.

När jag närmade mig målet och en fin parkering så stannade jag och läste mer noga! och det var starten! så jag vände och parkerade! är alltid bra att befinna sig i början på SS1 så kommer alla med på bild! solsken och en fin sommarhage utan kor , gott om tid för rekognosering är bra och det började med att svänga och svänga! så gällde nog att vara pigg och alert! för förare och kartläsare! och inte dåsig efter middagen! så då kunde det nog blivit trubbel direkt!!.

Som alltid så är devisen kanske nästa sväng! och jag spatserade och träffade personer här och där! alltid lika glatt och trevligt och alla på span efter någon Dygnsväng! nu var ju inte dyngsväng med och körde! men någon häftigt sväng var alla på jakt efter och senast sträckan kördes! då häde det och det iden och den svängen! men nu var det ny tävling nya förutsättningar! och ett tlfn samtal till min syster!! och Roger kartläsare/codriver! gav ett rakt svar! målet och slutet! och det var ju dit jag var på väg men jag trodde det var starten! men att gå 7 kilometer och sedan 7 kilomter tillbaka! njae!!, så fick bli en sväng där jag var och många andra hade parkerart sina ryggsäckar och stolar och en finsk bil! kanske ingen finsk bil men personerna var från finland! och inbitna rallyfans som tar sig över Österjön och ser rally sm! samtidigt som ralli SM är i finland med!!.

Efter att samtalat med kollega Gerorgsson från Ludvika så fotograferade vi i olika svängar! och den action som blev var inte i min sväng utan bakom ryggen!! där Andervang körde ner masonitskivor och sista bilen rullade! det såg jag men tyvärr blev det inte med på kameran! men fina bilder blev det och jag bytte kurva till sträckan övergick till att vara SS2 och en och annan bresladd blev det på andra varvet med! en del har nog taktikten att det måste gå att köra fortare! efter att man har åkt en gång förut! och för dem flesta höll nog det, men det var väldigt nära för några där jag stod så det blev lite action på SS 2 med!.

Och det började mörkna i den ljusa sommarnatten! sent hade det blivit och jag hade minst en halvtimme promenad till bilen! bra med kondition! den är inte som den var för ca 15 år sedan! och tiden den var sen! och med tanke på att jag ca 15 mil bort skulle börja jobba klockan 2 på natten!! då hade jag redan kastat bort tanken på att efter jobbet åka direkt till SS3 så fick bli bara fredags etappen! men det var gott nog, och kan konstatera att tempot på SM tävlingarna är högt och gott med action och alltid lika trevligt träffa på alla likasinnande i skogen. klockan 00,45 så parkerade jag hemma och hann sova 1 timme innan jobbet! men något mer rally under helgen blev det inte för mig!

Tack för showen i rallyskogen och tack för ett fint arrangemang, och ses i någon dyngsväng snart igen, ha det gott i solen åskan och regnet!!