Min Blogg,Tankar händelser och bravader

4. aug, 2021

Bloggen har haft radioskugga eller kanske är det tröttheten som tagit på min skriv förmåga under våren och sommaren men kanske jag kan ta tag i pennan ! njae man kanske inte numera skriver med penna, Men jag ska försöka få i hop krafter och hjärn verksamheten och få ihop lite rader då och då!

 En het härlig sommar med mycket sol och varma dagar men också med mycket luftfuktighet och just den fukt tar på krafterna på en astmatiker som jag när luften tar slut att andas och det till och med gör ont i lungorna vissa dagar så tryter krafterna, Semester har knappt haft någon på 2 år kan också tära på kraften men nu har jag semester i sikte en vecka är planerad till nästa vecka och 2 semester veckor till i slutet och början på oktober så det ska bli härligt skönt,

Njutbar har sommar i alla fall varit det var kallt och trögt i våras men sedan har vi fått sol och värme så det både räckte och blev över! nu har det regnat och växt så gräset har blivit klippt och det frodas! Pandemin den är seg och svårflörtad men kanske livet så smått börjar återgå till lite mer normalt igen! jag har blivit vaccinerad och det samma med mina närmaste, Resefronten har det varit stiltje på som allt annat legat i ide och i virustiderna har det varit mycket smärtsamt att inse att de personer som inte är i närheten har man inte kunnat träffa på oerhört lång tid!

Nu är förhoppningen att resandet ska kunna komma igång och att min oerhört saknade kära och älskade Maria ska kunna ta sig världen över och till Sverige och Arboga i slutet av året och med en förhoppning att kunna fira jul ihop och så småningom hon ska kunna stanna här för gott här i Sverige snart är det 2 år sedan vi senast sågs i verkligheten.

Fotografering har det inte blivit så mycket av jag har mest samlat ihop mina krafter till att kunna jobba mina timmar under natten, Varma nätter har det varit och jobb i t-shirt är en skön känsla och visst är det mycket enklare med varma sommarnätter en svinkalla och hala vinternätter när jobbet ska utföras, Men mörkret det faller och sommaren den flyter så sakteliga bort och under natten så var det 7 grader varmt och t-shirten var kompletterad med en jacka!

Olympiska spel! ja dom pågår och när jag kör bil! på natten så då följer den utmärkta radiosporten om våra svenska framgångar i Japan, Lördagen då blev det krock! mellan en efterlängtad Rally tävling och en spännande Diskusfinal så lösningen fick bli! rally på morgonen med SS 1 på violenrallyt och sedan Radiosporten på vägen hem och det blev en lättkörd och spännande hemresa med Os Guld och Silver och första rallytävlingen i skogen på nästan ett år!

Tiden den går framåt i rasande takt och har varit en märklig tid med denna pandemi tiden den rusar fram! men känns samtidigt som man inte gjort ett endast dugg på 1 och halvt år! men vi måste fortsätta kämpa framåt och tänka efter före så vi övervinner och överlever detta virus! framtiden kan inte annat än bli ljus efter detta mörker vi har levet med och upplevt.

Nu är kaffet slut och mina rader finnes på pränt och hoppas nu inte det dröjer 3 månader till nästa blogg! Ta hand om er alla så hörs vi eller syns någongång och någonstans 

5. maj, 2021

Då var vi inne i maj och även kallat sköna maj! men här i Arboga har det ännu inte varit något skönt varmt maj väder, känns mer som att våren försvann vinden viner i husknuten och det har lovats eller hotats med snö! jag har upplevt snö i maj förut men är inte något jag riktigt ser fram i mot eller längtar efter, Hoppas att sköna maj snart verkligen uppfyller till sitt rykte med en del härliga varma sköna vårdagar det behöver vi efter en kylig vinter och en ruggig vår.

Sparbank bonus fick jag i år med, Det gick till en trevlig fredags fika med min mor på stations cafet i Arboga en lagom söt banan bakelse gick ner utan stora protester tillsammans med gott kaffe, Bak och kakverk och sötsaker ska vara lagom! en kladdkaka inköpt på ica var så söt så det blev ingen god smakupplevelse så som vanligt i Sverige lagom är bäst och det gäller även sötsakerna som jag är väldigt restriktiv i mot men magen den växer obönhörligt mycket ändå!

Första maj då var det en frostig morgon och jag demonstrerade inte eller kanske 1 majtågen var inställda med, Jag var i alla fall ledig på min i vanliga fall arbetsnatt lördag så det var skönt med att sova ut!, Men jag ställde klockan på 04,00 och tog mig ut i den frostiga morgonen med endast månen som sällskap, På morgonen är det när det händer saker i naturen, Det var fortfarande lite halvmörkt och inte riktigt foto vänligt i morgon gryningen.

De flesta spännande händelserna de missar man med kameran och tyvärr blev det likadant denna 1 maj morgon med tyvärr hade jag inte sinnes närvaron att slå på video inspelning på mobilen utan var fullt fokuserad på att fotografera och tyvärr var det mörkt och bilderna som nu blev de blev suddiga och inget bra! Vad var det som hände då!

På gärdet så stod något stort och när jag kom närmare så såg jag att det var en älg som tog en paus i språng marschen, På väg över gärdena mellan nya och gamla kanalen och över vägen där jag stod och försökte föreviga detta i den mörka gryningen, sedan var det vatten och en kanal! och då simmade älgen över och full fart över flygfältet och till skogs ännu en mäktig natur upplevelse som blev sparad i min hjärna men ej på bild.

När det något senare blev ljust så kom dimman och vacker färg på himlen så min tidiga morgontur blev ej förgäves då jag fick till en del fina bilder till slut, har ni nära till naturen och är morgonpigga så kan jag varmt rekommendera  tidiga spännande äventyr i naturen.

Trots fortfarande kyliga nätter och ingen större värme på dagarna så blommar det överallt och för fullt och härligt vacker färgprakt är det i trädgårdar och naturen nu, Och den eländiga allergin gör sig väldigt mycket påmind nu när björk säsongen är i full gång med klinade ögon och rinnande näsa men ändock är våren en fin och härlig årstid när allt vaknar igen 

Önskar er alla en fin vecka och förhoppningsvis med lite vårvärme och vårkänslor, ta hand om er alla och  ha det gott.

29. apr, 2021

Det grönskar, Gräset blir grönt och det slår ut på björkar och bladen de blir gröna en härlig färgprakt kan vi skåda i naturen och i trädgårdar, Arbogaån flyter lugnt och stilla igenom staden och det blir mera vackert när det blir färger i trädena och energin den fylls på, Även om det fortfarande är kallt på nätterna oftast med minusgrader så känns det som vårkänslorna är på plats och man känner sig något piggare än under den mörka hösten eller kalla vintermånaderna vi har haft, Om värmen kommer så är det nog snart dags för att trimma gräsklipparen för de ca 3 minuternas gräsklippning!

En extra lång helg som jag hade förträngt även tidningsbudet har ledigt på 1 maj så det blir skönt att för en gång skull ha en hel helg, Lite extra ledighet sitter aldrig fel och kanske det ska planeras in någon semester vecka förra året hade jag bara 2 veckor semester för att jag väntade och väntade på att kunna resa men denna covid smitta är ju inte den som ger sig i första taget! hoppas på lite mera semester detta år och att Maria kan resa hit eventuellt i slutat av året när det blir vaccinerat i Peru med

Vackra soluppgångar med blodröd himmel är en ynnest att uppleva under arbetets gång och det hjälper en att hålla sig pigg och alert, Men så länge man är inne i arbetet och arbetet flyter på så är det lätt att hålla tröttheten borta trots allt är kroppen inställd på att nattetid ska vi sova, Som jag skriver ofta så är det väldigt rikt på vilt ute i skogarna så gäller att vara vaken när det forsar fram något rådjur hjort eller vildsvin dom har inte riktigt förstått trafikreglerna de rusar bara på när de ska fram 

Maria min älskling bakom ratten, i Peru är det lång ifrån någon självklarhet att ha körkort och i Marias syskonskara de är 11 st! så är det en som har körkort, Nu ska Maria lära sig köra och en god vän och taxi chaufför har tagit på sig att förklara och lära en person som aldrig någonsin på något sätt suttit bakom ratten in något rörligt fordon, Starten den gick med gasen i botten så både chaufför och lärare satte hjärtat i halsgropen och Aurelio fick mana till sakta och försiktigt, Sedan gick det bättre med att förstå och kunna hantera rattandet, Upp lärandet sker på en enormt stor parkeringsplan som är till för allehanda aktiviteter där ibland lärande av att köra bil 

I Covid 19 tider så är det mesta inställt eller flyttat i idrottens och andra evenemang och jag tror att många saknar sina normala fritids sysselsättningar och den social kontakten med vänner och bekanta, Nu var det länge sedan jag var aktiv orienterare men nu i dessa tider är det alltid en av högtids stunderna föra alla orienterare nämligen den klassiska tiomila budkavlen, För nu andra året i rad har det evenemanget tvingats ställas in och för många av orienterarna  är just denna tävling något som man ser fram i mot och tränar i mot och som aktiv eller bara som supporter i klubbarna väldigt mycket ser fram i mot 

1977 då bestämde jag mig som 9 åring att Tiomila skulle jag springa och då allra helst den legend omspunna långa natten sträckan! kolmörkt kallt i tuff terräng blöt och långt det som vi alla orienterare drömmer om att någon gång genomföra, När jag mötte upp min far efter han sprungit den sträckan så visste jag att mitt mål var att göra det samma.

Nervöst långt att gå militärtält solsken eller snö  i ur och skur i slutat av april eller i början av maj så har alltid innan corona viruset kom så har alltid det invaderat orienterar från när och fjärran elit som motionär för att ta sig genom tiomila och lämna över till sin kompis som springer vidare på dagen eller natten.

Sträcka 7 en kall men klar morgon i utkanten av Stockholm dagar efter Tjernobyl katastrofen då var det dags för mig att göra debut i denna idrottsklassiker Arboga oks 2 lag på plats ca 150 av 550 lag så var det en nervös ung herre som gav sig ut i den morgon ljusa skogen och säkert utan missar tog sig igenom ca 9 kilometer i tiomila skogen en klart godkänd debut.

År 2000 kom så Långa natten Men! det blev en tävling att minnas, Med mycket trubbel för laget bland annat så kom str 2 löparen tillbaka till tävlingsområdet föra att byta batteri! så vi var hopplöst kanske inte sist men väldigt mycket akterseglat så min långa natt! blev på dagen och inte ens lampan jag lånat med extra lång batterikapacitet behövde jag ha med mig, men nu hade jag fått prova på.

Några mera långa natten upplevelser fick jag erfara och då i kolmörker och i tuff terräng ta sig i genom ensam eller i ett klassiskt långa natten tåg, år 2001 i Strängnäs fick jag leta! på kartan efter första kontrollen 5,5 kilometer! till första kontrollen sedan var det bara 11 km kvar och det var till och med mörkt när jag växlade ut till nästa gubbe så då blev det en riktigt långa natten upplevelse, Den 3 gången var på nästan hemma plan i Kungsör 2003 full fart och inga missar så det blev en kön upplevelse om nu 17 kilometer och 2 timmar kan var skönt! men jag gav mig klar godkänt för den insatsen

Någon mer tiomila budkavle blir det inte som aktiv för mig mer, men jag hoppas att jag kan uppleva många mer som intresserad orienterar på plats eller i olika media för en oerhört spännande tävling att uppleva 

Nu ska jag avsluta denna blogg och önska er alla ett trevlig slut på april och snart välkomnar vi sköna maj det är hiskeligt vad tiden går fort, ta hand om er alla och ha en skönt trevlig helg 

26. apr, 2021

Veckan den börjar gå mot sitt slut! vädret är som alltid i april upp och ner med väder ena dagen sol och vårväder nästa är det storm och snö! och livet är som vanligt i covid tider bak och vänt och hoppas på vaccin tider  det ska beställas när det är rätt års grupp eller man kan bli med i reservlistor! och en lättnad i sjukdoms ökningen hoppas vi på , Men som alltid är bara att göra det bästa av situationen, En som alltid en alldeles vanlig vecka som springer på allt för fort

Här i Arboga var det många som  började veckan med att se en svart rökpelare stiga till skyn på den då blå himlen, Jag såg en ovanlig rökpelare redan under mitt arbetspass och när jag sedan var på väg hemåt så steg den svarat röken upp, Så nyfiken som man är! tog jag en extra sväng efter jobbet och då såg jag ett hus som stod i lågor, Brandkåren var redan där och huset det har inte varit bebott på länge men ändock ser det lite ruggigt ut när ett hus står i fulla lågor, Huset brann ner till grunden och marken är nog planerad att göra annat på i framtiden, så veckan började lite dramatisk här i staden.

Våren är här även om det blir ett och annat bakslag och vårblommorna dom växer och skapar en fin färgprakt i rabatterna och grönare blir gräset, Rosa lyser nu körsbärs trädena både i Kungs trädgården i Stockholm och jag hittar sådana träd här med som börjar blomma och vara vackra, Några sköna promenader har det blivit i det sköna vårvädret men som alltid är vinden med och spelar ett spratt men om man hittade lite lä så blev det en skön stund i solen .

Fortfarande är nätterna kalla och en dimmig och ljuvligt vacker morgon var det i tisdag blir mystisk känsla när dimman ligger lågt över vattendragen, som alltid kliar det då extra i fotograf fingret!. men när jag inte har eller inte är lämpligt att ha kameran  med på jobbet så får man fotografera med ögat och minnas det härliga morgon bilderna .

Spännande var det också på tisdags morgonen när de dåliga grusvägarna med mycket tvättbräden och potthål! märkliga benämningar men så väl beskrivet på många av de vägar jag trafikerar, När det hade grusat dem då blir det bra och en glädje att köra men det känns som 2 decimeter nysnö när man kör på de nygrusade vägarna! men men när det blir tillkört så blir det bra, Bilen den for fram sida till sida samtidigt som tranorna landade på gärdet i den dimmiga morgonen, Så naturen den bjuder alltid på upplevelser 

Tisdag morgon då blev det också lite speciell början på telefonsamtalet eller rättare sagt whatsapp samtalet med min älskling Maria! .När hon skulle svara så skakade fönsterglaset och det vibrerade i rummet, Lima är väldigt mycket jordbävnings benäget och de väntar på den stora smällen! denna gång var det ett inte så stort skalv ute i stilla havet men var stort nog för att höja pulsen och få fönsterna att skallra så alltid är det något som händer!

Nu är raderna skrivna och kaffet det är slut, jag önskar er alla en fin trevlig fredag och en bra helg, hoppas snön har smält och våren återvänder, ta hand om er alla och må så gott ni kan 

 

18. apr, 2021

Solen den skiner och helgen den har börjat för de flesta, Och de flesta med mig inräknad väntar på att värmen ska komma och den härligt sköna varma våren ska infinna sig, Troligtvis så känns det trögt med att det ska komma igång varje år men i nuet känns alltid allt extra mycket, Nätterna denna vecka har allt annat än varit vårkänsla första natten var det ösregn och ymnigt snöfall ja! samtidigt och det var som Maria uttryckte sig när hon kom till vintern första gången Raining snow! och så var det nog natten till måndagen.

Sedan har det bara varit kallt temperaturen har varit runt 6 grader kallt när jag avslutat mina arbetspass och det är förmodligen en väldigt normal temperatur för mitten av April och klockan 6 på morgonen, Men trots natt kylan så blir det grönare och det växer på blommor och blad en skön tid när man ser att det går framåt, det sjungs och det visslas bland fåglarna så det ibland nästan hörs in i bilen när jag far fram på landsbygden och när jag öppnar rutan för tidnings leverans så får jag en doft av ladugård i näsan och av kogödsel så nog är det ett distrikt på landet.

Soluppgångar med Hjälmaren som bakgrund och ladugårdsbackar och natur är vad jag upplever under mina nattliga arbetsrundor men sannerligen är tiden inte tilltagen för att kunna njuta av utsikten men är lyckligt lottad att inte behöva sitta och stirra in i väggen med en dator som sällskap vid arbetsplatsen, Vi har alla olika förutsättningar och skapta till olika sysselsättningar, Jag passar utmärkt till ett jobb i ensamheten där jag måste lösa allt och alla uppgifter, och en vacker eldröd himmel med Hjälmaren som fond hjälper mycket i gryningen när man är stressad gör att hinna med rutten i tid 

Äntligen så fick jag grisen på film! inte någon riktig höjdarfilm och den är filmad på mobilen men dessa skygga vildsvin är inte lätt att fånga med kameran, Jag såg 4 st vildsvin på långt håll springa till skogs och sedan stod den där en ensam och bökade i jorden och då gäller det att stanna och få fram kamera och hoppas att den står still och en liten stund bjöd grisen på sig själv sedan sprang den vidare till sina kompisar in i skogen

Då var bofinken mer på poserings humör när jag tog mig en promenad längs Arbogaåns porlande lugnade vatten mot Grindberga kraftstation, och fåglar hörs men inte syns men Bofinken den tittade på mig och jag fick någon liten minut fotografiskt möte med den vackra fågeln så det är som i människo världen vissa är blyga och andra bjuder på sig själva i djurens värld med 

Vårbestyr finns det att göra nu är sommardäck på och det blev det samtidigt som snön vräkte ned! trädgårdsmöblerna ska nog snart fram och blommorna ska planteras och deklarationen  ska göras detta alltid spännande årliga göromål ska jag få tillbaka pengar eller ska jag får betala tillbaka till skatte kassan.

Maria har röstat och troligen blir det mera valomgångar och i Peru kan det bli dyrt där ska man inte vara soffliggare och hoppa över valet då får man böter! det är ett sätt att få upp valdeltagande, Kanske det skulle vara ett alternativ här också att få alla att rösta 

Nu hoppas jag att helgen ska bli solig och varm och som det nu är i corona tider inga evenemang så långt ögat når och mycket smitta är det så vi håller oss på avstånd och vi får inte förlora hoppet, Vi är för det mesta väldigt bra och hitta andra och alternativa lösningar på att roa oss själva och fördriva fritiden så jag önskar er all en påhittig och varm glad vår helg , ta hand om er och glöm inte bort att le 

Stefan Pettersson (@stefansphotos.se) • Foton och videoklipp på Instagram