Min Blogg,Tankar händelser och bravader

3. jan, 2019

Så har då 2019 startat och nytt år och nya möjligheter! och vi får hoppas att det blir ett bra år för oss alla och våra familjer och nära och kära och att alla tar tag i saker som borde göras! tänkte på politker så sverige får en regering osv.. finnes mycket så borde sluta snackas om och göra något åt det!

Min kära älskling Maria och hennes familj i Peru har fått en tuff och svår start på det nya året! och när det händer saker och man vill vara med och stötta och hjälpa till i mitt fall att vara ett stort stöd år maria men är inte det enklaste när vi har en hel värld mellan oss! men tur är vi har numera allt med detta med internett och alla goda kontaktmöjligheter så det är en stor hjälp speciellt i svåra stunder!

Marias syster råkade ut för en olycka någondag före nyår! och har nu börjat reagera och så sakteliga komma tillbaka någorlunda till att på förstå och le när hon uppfattar saker, efter ett fall från en motorcykeltaxi!! så slog hon huvudet i och råkat ut för en hjärnskada om den blir permanent vet ej läkarna ännu! men livet kan förändras väldigt fort,  Marias syster år 41 år och 5 barnsmamma då är det för tidigt att hamna på sjukhus förlamad för resten av livet! så vi hoppas på stadig bättring, och min Maria tillbringar all sin tid på ett sjukhus i Chicklayo nu! och jag känner mig rätt hjälplös när jag inte kan vara där och stötta Maria och så klart hela familjen!

Jag har skrivit och skriver igen snälla ta hand om varandra och var snälla mot varandra det kan lätt hända något väldigt fort som ställer allt på ända!!

Här i Sverige så rullar livet på även om mina tankar är på andra sidan jorden! jobbet det finnes det mycket av och vintern är det si och så med! kanske det blir snö eller inte, och hatten det blåste av under onsdagens natt!!  lite fotografiska promenader blir det då och då, och det blir väldans fint med dom soliga och vackra vinterbilderna så hoppas det kommer lite mer av den varan, och ochså så att det kan bli lite rally tävlingar under vintern och har planerat att besöka Rally Sweden detta år på något sätt, då jag förra året fick hoppa över det evenemanget.

Och skidåkare har jag varit! men numera är det inget skiåkning för min del men sitter gärna ner i soffan och tittar på skidåkning! och då blir jag frusterad när expert Blomkvist tjatar om sina löpare!!! dom finnes i loparspåret inte i skidåkarspåret!! och när jag är inne på tråden! så allt är för tv publiken! idrottslig rättvisa är inte det första som tänkes på!! och tour de ski!! om man startar så ska man fullföja annars inga värrldscupspoäng eller prispengar!! blir ett löjes tecken när häften av dom startande åker hem i förtid!!!

Min blogg har varit lite inaktiv så försöka bli mer aktiv och skriva mer, och önskar gott nytt år och god fortsättning och tack för att ni läser mina rader

12. nov, 2018

Äntligen så skiner solen igen och borta är dom gråa skyarna och alla dis och gråa novemebr väder vi haft en lång tid här! men fortfarnade var det vackert med molnen och dimman och färgerna i naturen så bilder blev det med kameran och fint med det lite mystiska och dimmiga blderna som blev i det trista novembervädret och färger finnes det fortfarande i våran natur och där träd och växter växer! och skönt är det med skogspromanderna även om det fuktiga vädret inte gör andningen och astman bättre, så nu hoppas jag på klart och frikskt väder och förhoppningsvis en solig torsdag med veteran orientering på programmet igen!

Juletiderna närmar sig och då är det är det bäst och ha julskinkan redo! och i Peru där äts det kalkon på julbordet! men även så äts det julskinka! men hos en av Marias bröder! ja hon har 5 bröder! så är det lite panik då det förra veckan dom planerade julskinkorna blev stulna! när dom gick i hagen utanför huset! så går det till i peru! det man inte har det stjäl man, så dom fina och välgödda julgrisarna dom hamnade någon annanstans än hos Marias familj bäst att ha allt inhägnat och inom lås och bom!! nu är nya grisar inhanlade så julskinkan är räddad denna jul med!!.

Efter regn som kom solskenet så då var det dags att tvätta bilen! och det passade väldigt bra! då min far hade en fri tvätt och inte tvättat bilen på lång tid! när jag tankade bensin! under 15 kronor litern!! så bokade han en tid i kön som inte var någon kö!! men! någon fri tvätt!! blev det inte då den fria tvätten tydligen hade bäst för datum!! så frågan var ska man behöva åka och tvätta bilen i onödan bara för att utnyttja den fria tvätten!! och ny tvättmaskin var det och snabb var man tvungen att vara! för jag höll på att bli tvättad tillsammans med bilen!! eller kanske man ska läsa bruksanvisning först!! men bilen blev ren och fin och nästa tvätt blir till våren!!.

Saknaden är stor nu när Maria är tillbaka i peru men tur att det nu finnes internett och skype och alla möjliga sätt att hålla kontakten på och soma alltid så går tiden fort och till sommaren så är min älskling tillbaka här i Sverige med och vi hoppas kunna ordan så att vi kan alltid vara på samma plats, och tillbaka till vardagen igen och när hon skulle handla där hemma igen så upptäcktes att dom gula och bra ullareds kassarna var ochså dem stulna under resan hem!! så är bäst att sätta hänglås på allt!! och inte bara här i sverige allt får fötter! i peru stjäls grisar och platskassar med!!.

En ny vecka är påbörjad och veckorna dom hinner ta slut innan man hinner blinka och reflektera över livet och händelserna, jag hoppas alla och inklusive mig själv att hinna njuta och må gott och göra saker med och av livet inte bara alla måsten! se till att era nära och kära mår gott och fint och en komplimang och en kram piggar alltid upp er omgivning, ha det gott och hoppas ni ser solen med, på återhörande snart hoppas jag

6. nov, 2018

Torsdagen 1 November så bar det av mot bandy metropolen! Hälleforsnäs för veteran orientering och denna dag var vi bara jag och Maria, då min far får ta det lite lugnare nu med sina hälso problem och hoppas han kan var fit for figth och tillbaka i skogen snart igen,

Tidig morgon och lite sömn efter jobb börjar man vänja sig vid! men kanske inte den bästa av uppladdningar men och andra sidan så är det skönt med en morgon i orieteringskogen och med många möten med personer med samma intrsee och en och annan svår nöt att knäcka i skogen med det piggar upp och jag brukar skriva att det är både socialt och härlig friskvård dessa evenmang.

En dryg timme tar det från Arboga och avslutande 2 milen mot Hälleforsnäs får en gammal rallyförare!! att le lite extra härligt krokig väg som det ska vara tyvärr är det ju fel underlag!! men men det var inte det som jag skulle skriva om nu!! för Maria blev det nu att hoppa upp några steg från Bana E till Bana A och med tanke på den tuffa terrängen så blev det rätt tufft både för hon och mig! Maria fick börja med att hjälpa en av deltagarna med näsblod! och hoppas med hjälp av pappret som hon kunde bistå med att blodflödet stoppades!

Promenad blev det från bilen till sporthallen och sedan byta av skor och påklådning av alla dess grejor man behöver för att ta sig fram i skogen det är kompasser och pinnar och kodsifferhållare!! så är mycket med det hela och snart behövs det flera armar för att få med sig allt!!

Lagom uppvärmda var vi när det började bli dags för att starta och efter näsblods incidenten så var vi klara för start! och jag fick hålla koll båda framåt och bakåt denna gång med så jag inte tappade bort Maria eller tappade bort kartan och orienteringen! missar brukar det bli när man börjar bli trött! så kanske koncentrationen inte var den bästa! för vi började med att missa 1 kontrollen och då borde vi inte varit trötta! men var nog lite bra med den bommen! så blev vi varse direkt att denna tävling skulle inte bli någon lek! svår orientering och tuff terräng var det hela vägen!! och en rejäl och bra orienteringbana bjöds det på så all heder och tack till banläggaren!

Farten kanske inte var så hög men jag är väldigt glad att maria vill låra sig och bekanta sig med sporten orientering som har varit en sådan stor del av mitt liv och i Peru förekommer inte den sporten så är väldigt ny företelse för Maria! men nu har hon fått lite kontroll på vad det handlar om!!

Kontollerna plockade vi med säkerhet och vi ömsom sprang och gick bakan fram! och dom snabbfotade veteranerna dom sprang om oss både 1 och 2 gånger!! ja kanske man ska anpassa farten till orienterings svårigheterna och bra ochså att orientera mellan dom kontrollerna man verkligen springer mellan! så när vi blev omsprugna av orienterare som redan tidigare på banan sprugit om oss! så blev vi förvånde och lite glada då det gällde att hålla i orienteringen denna dag!!.

Kontroll 5 tog vi perfekt och sedan bar det uppåt och mot Svår orientering! då det rean hade varit utmaningar att hitta kontollerna så gällde det nu att vara verkligen nog! kontoll 6 gick perfekt! sedan kom vi fram mot kontroll 7! där vi sällskap av ca 20 talet vilsna orienterare! och Maria passade på att filma när alla kliade sig i huvudet och sprang fram och tillbaka i sin jakt på kontrollen! men med lite tur och bra riktning så fann vi kontrollen inom 1 minut och sedan så flöt resten av banan bra och endsat någon liten halvminuts miss på resten av kontrollerna!

Blåmärken! ja det blev det ochså! när Maria skulle ta sig an! en uppförsbacke och halkade med sina för ändmålet ej lämpade skor!! så fastnade hon i ett träd och slog benet i en stubbe så rejäla blåmärken på armen och benet blev det som minne av Orienterings förmiddagen i Hälleforsnäs men glada var vi båda 2 när vi kom till målet, och sedan en promenad till sporthallen där vi åt goda ost mackor och äggmackor och energin återställdes  Tack till arrangörena för en fin tävling och som alltid bra klass på arrangemanget

Detta blev nu Maria sista orientering för denna gång då hon nu är tillbaka i Peru och lima för avslutande studier men till sommaren så är hon tillbaka i Arboga och i oreinteringskogen med fast beslutsamhet att lära sig mer om våran härliga sport orientering

Jag och min far kommer förhoppningsvis tillbaka någongång under höstens avslutande tävlingar, Stort tack för att ni läser mina rader Mvh Pettersson

 

21. okt, 2018

Höstens färger börjar ta slut och hösten går snart in i den tråkiga perioden enligt mig! när löven är borta och det blir lite dystert och mörkt innan förhoppningsvis vintern och snön kommer! men under dom senaste veckorna har det varit härligt skönt höstväder och brittsommar och vi har varit ute på promenader både i staden och i skog och mark! och under sommarens högsommar och fantastiska väder och följande torka så kom dom gula löven redan i juli! så då trodde jag inte på någon färgsprakande höst i år! men till slut så blev det samma vackra höst med någon vecka med rikitgt varmt väder Brittsommar

Promenader i skogen är uppfriskande och när det blir en skön brittsommar kväll och med en spegelblank sjö då känns det som en energihöjare,och många och fina bilder blev det av våran fantastiska natur och fina fåglar med den vackra hackspetten i spetsen, jag hoppas många får uppleva den vackra natur vi har i hela våra avlånga land, och alltid så spritter det i kamerafingrarna när det blir höst och dom fina och vackra färgerna i våran natur och överallt är lika uppiggande varje höst och gör det till en favoritårstid .

Förra veckan när vi var promenad i Arboga våran vackra hemstad, då träffade vi på en söt och lekfull ekorre som jag med min dåliga syn inte såg! men maria såg den och hon var envis att vi skulle stanna och se den på nära håll! och efter en stund så kom den nära och bjöd på en lång show när den åt och for fram ibland trädena vid Ekbacken och Ekbacksbadet! tyvärr hade jag lämnat det stora objektivet hemma! ett telefonsamtal hem till min far löste det och ekorren var fortfarande kvar och fick till några fina bilder innan det blev för mörkt!!

Fredag eftermiddag så lyste solen,och vi bestämde oss för en fotografisk turne! först så skulle vi kika på om ekorren fanns kvar! och jag upplyste Maria att även om solen lyser så är det inte alltid varmt ute! så hon tog en jacka och tshirt!,och trodde på att det var sommar igen! när vi kom till ekbacksbadet så tog det 5 sekunder till jag fick syn på ekorren igen! så det blev 1 timmes underhållning från den till synes oblyge ekorren!så det blev många foton och en hel del videosnuttar! så det är oftast äventyr när man tar sig ut med kameran! och i skog och mark eller i stadens miljö! och det fyller på våran energi och kan fly från all vardags stress

Önskar er alla en fin och bra ny höstvecka,Tack till er som läser mina rader och ser mina bilder

18. okt, 2018

Höstsolen lyser och frisk luft när vi tog oss till Fellingsbro för ännu en veteran orientering, denna gång blev det en rockad när min far av hälsoskäl stod över dagens tävling, så då tog jag med mig Maria på bana A! parkering och tävlings centrum vid ishallen och idrottsplatsen i fellingsbro så det är skönt när det är nära hemmaplan och jag hann till och med sova 1 timme innan det var avfärd mot dagens övningar i skogen.

Troligtvis så har jag sprungit i dessa skogar förut men minnet sviker men kommer ihåg när jag var ungdom och åkte skidtävlingar vid idrottsplatsen i Fellingsbro men det var länge sedan!anmälan och skobyte sedan var det dags att ta sig dom 900 metrarna till starten, och skönt med lite längd till start så man får upp pulsen lite, Maria var nog lite nervös då hon inte är orienterare och endast har följt med min far på bana E så det blev en stor skillnad på dagens bana A

15 kontroller och 4,7 kilomter skulle avverkas på dagens tävling konstaterade vi i startkön och jag hanterade karta och kompass och Maria tog hand om stämplingar och kodsiffror! startskottet ljöd eller signalen kanske det är och mot kontroll 1! och nu gällde det att ha full koll framåt och bakåt! vore illa om jag lämmnade sällskapet på efterkälken! dom första 4 kontrollerna var det inga problem och ömsom springandes och gående så tog vi oss fram i skogen, och Maria hade nog snart insett att det var skillnad på olika banor! både på framkomlighet och hur kontroller och svårihetsgraden var mycket svårare.

Kontoll 5 där var vi 5 st personer på väg mot kontrollen! och för ett ögoblick så försvann min kompanjon ur sikte! så jag letade både efter kontrollen och Maria! när hon redan stod vid kontrollen! så vi 4 med kartor i handen hittade ej medan den utan karta fann kontrollen!! och dom andra 3 var dessutom vid fel kontroll!!.

Humöret på topp och energin kanske var på väg att sina men vi var båda bestämda på att hela bana skulle klaras av av oss båda, så kontrollerna 6 till 10 flöt på utan problem och vi blev ifattsprugna av diverse orienterare vid kontroll 8 som ochså kom ifatt efter målgång! så farten är inte alltid det viktigaste man måste finna kontrollerna med och vi missade inget! men efter kontroll 10! så ändrade sig bankaraktären väldigt mycket och blev kuperat och svår orientering och hala berghällar! så varsin rejäl vurpa hann vi med! så lite ömma blir vi nog i morgon! men vid ett möte i skogen så var det en annan orienterare som stod på örona rejält och knäckte glasögona! tur i oturen så blev nog inte den den vurpan så illa som den kunde blivit så den mannen fortsatt efter en snabb kontroll att han var ok!.

Slutdelen av banan var svår och gällde att hålla i kompass och karta ordentligt en liten tvekan på en va kontollerna kostade nog några sekunder men annars var det inga problem och 2 glada orienterare tog sig i mål i den vackra höstsolen och Maria var trött men glad att hon orakade ta sig runt hela banan och jag är imponerad för det är en väldans skillnad och motionera på eljusspår eller på vägar mot att ta sig igenom en orienteringsbana i skogen!! så nu är det bara att lära sig orientera mera så hon kan springa själv någon dag!!

Alltis stor heder till arrangörer och fellingsbroarna stod för ett fint arrangemang så vi kommer gärna tillbaka nästa år, tack för att ni läser dessa rader, och idag blev det inga bildser så får bli någon gammal bild ses igen i skogen Trevlig helg