Min Blogg,Tankar händelser och bravader

19. mar, 2022

En vinter som har varit omvälvande både klimat! plusgrader till minusgrader blåst och snöstorm så har varit både upp ned som hela världen är nu! inte så mycket till vinter här i mina breddgrader det kallast perioden var redan i november med minus 20, lite höststormar och en snöstorm med mycket snö avslutade februari, Men någon väderrapport för vintern skulle detta inte bli!

Åter i verkligheten ja! under 3 månader har jag levt samboliv med min Maria som äntligen kunde resa till Sverige efter ett väldigt långt pandemi stopp för våran relation i verkliga livet, så vi har hunnit med att fira jul och nyår och skaffat en lägenhet som vi hittat i hop och inrett själva så det känns som vårat gemensamma hem nu, Så var händelserika 3 månader och flyttade gjorde vi med bil och/fot men till slut så var allt på plats och vi stortrivs i det nya hemmet.

Men 3 månader går fort och nu är Maria åter i Lima Peru i sommarsolen, Vi har börjat med en ansökan till migrationsverket! dålig tajming med att ansöka samtidigt som ett krig utbröt men vi hoppas kunna få till att maria ska kunna bo och arbeta här i Sverige och vi ska kunna leva ett normalt sambo liv och inte särbo med hela världen som avstånd.

Shl hockey och proppmätt på julbord har vi hunnit med! Maria visste inte vad ishockey var. Så vi passade på att uppleva en SHL match live och det är inte ofta jag sett det heller så en kombinerad turistresa! på 4 mil med tåg till Örebro, blev det i ett regnigt julpyntat Örebro slotts spaning och elitserie hockey en skön helg och anpassning av tidsskillnad mellan Peru och Sverige matchen förlorade Örebro men var en upplevelse i en fullsatt ishall 

Julbord det brukar ju vara att frossa i julskinka och julkorv och diverse sill sorter. En peruansk restaurang finnes det i Stockholm och där serverades det julbuffe/julbord. Och jag gjorde misstaget att säga till Maria när vi hade ätit förrätten som var något smått och traditionellt som äts i Peru att kanske vi måste avsluta kvällen på Mcdonalds  det skulle jag inte sagt 2 timmar senare och 5 rätter mer var jag mer proppmätt än någonsin! musikunderhållning avslutade en härlig peruansk afton i huvudstaden.

Fastkörd och dyngtrött ja det blev jag i slutet av februari efter ett dygns ihållande snöfall och blåst så blev det en spännande tidningsrunda i drivsnö! när jag nästan hade kört hela mitt arbetspass så blev jag nog lite övermodig och blåste på rätt in i en stora snödriva och med alla 4 hjulen i luften så blev det ett digert arbete att gräva loss bilen inte ofta jag har varit så trött i hela kroppen. Och ledsamt är att bilar som passerar och ser en person fastkörd och gräver för glatta livet inte ens kan stanna och kolla läget! men till slut var jag loss och då kom traktorn! bättre sent än aldrig!

Tur var att jag hade 10 dagars semester efter det äventyret, Men tyvärr blev det inget Rally Sweden  detta år det får vi ta nästa år då det blev en succe för den nya orten och tävlingsplatsen Umeå.

Inställt och missat flyg gjorde så att Maria fick 2 extra dagar här i Sverige, I pandemins fotspår är det inte alltid lätt att hålla reda på alla papper som måste visas upp eller fyllas i, När vi stod i incheckning och helt hade missat ett hälsodeklarationsblankett som krävdes för att passera in i Peru blev det en desperat och stressad situation så det blev bara att säga hejdå till det flyget! nu resa bokades till dagen efter kostnadsfritt! och det saknande pappret fylldes enkelt i framför datorn och resan kunde genomföras av Maria   

Det var lite av en händelserik vinter och kommer mera bloggar framöver hoppas jag, önskar er alla en trevlig och god trevlig helg, ta hand om er alla 

8. mar, 2022
Hur länge ska världen! vänta! hur länge ska världens ledare gömma sig bakom! sanktioner stora ord och donationer! detta är utomordentligt hedervärt!, 
Men Ukrainas befolkning behöver nu hjälp! innan ett helt folk och land blir utplånat, kriget har redan börjat! Vakna nu innan det är försent.
 
Europa är redan indraget i kriget! att sätta ned foten nu och visa Ryssland att Europa inte tolerar att detta oförlåtliga övergrepp på ett självständigt och fungerande land.
 
Vad som händer om krigförande trupper som hjälp till Ukrainas arme vet nog ingen! Men att låta ett land få ta hela Europas börda på axlarna själv! är det verkligen rätt!.
Europas ledare och länder ta nu ett rejält grepp om händelserna, Tänk om ett främmande land stod på tröskeln till ditt land! och trampade över den och bombade sig fram!
 
Att hjälpa och skydda Ukraina aktivt i landet är också att skydda och hjälpa Europa från något som skulle bli utomordentligt farligt för alla medborgare på den Europeiska kontinenten
Visa vem som bestämmer! visa att ett fåtal galningar inte kan göra vad dom vill och med våld och övergrepp och lemlästning kan styra världen som dom nu gör
20. okt, 2021

 Finländsk premiär var det för mig när det gäller rally, Jag vaknade upp pigg och utvilad på scandic hotell på flygplatsen i Helsingfors en lagom liten Flygplats så man inte kommer allt för mycket vilse och har någorlunda överkomlig chans på några timmar lära sig hitta åt vilket håll man skulle.

Väntetid hade jag innan jag skulle bli upphämtad av rallybussen som också senare under resan ordagrant var rallybuss och rallybuss chaufför Teemu var minst sagt inte blyg med gas foten.

En utmärkt vistelse på hotellet där jag fick uppgradering av rum och kändes skönt och lyxigt att kunna koppla av och ladda för en hel helgs rallyäventyr, Frukost på hotellet innan utcheckning och några timmars förströelse på flygplatsen som jag lärde mig hitta snabbt på, Skillnad när man kommer till några av världens stora flygplatser som man väldigt enkelt kan mycket vilse! men nu var detta ingen flygplats historia så åter till ämnet,

Cappucino muffins och pasta blev en del av väntan och hur mycket man äter så tar det bara timmar till magen börjar kurra och denna resa blev det en hel del mat att äta, Att vara synlig är bra när timmen började närma sig så blev jag stoppad av en kvinna som frågade på engelska om jag skulle på rally! jodå det kunde jag inte förneka det var reseledare Claudia som haffade mig och min blåa Nybe jacka var nog en förklaring att jag togs som rally! resenär tack Nybe och Jonas Åkesson för en fin skön mycket användbar jacka,

En stycken av tre rallytravels bussar utgick från flygplatsen med utländska deltagare på denna resa så jag och ett gäng glada rally entusiaster från södra delen av vårat land fick kampera ihop med resedeltagare från Österrike Frankrike Luxemburg och några andra länder, Med personer med samma intressen är det lätt att lära känna varandra så min resa blev väldigt mycket mer lättsam och trivsam ihop med det glada gänget från Skåne och omnejd.

 Norrut gick färden när alla var samlade på bussen 3 timmar var den beräknade restiden mot Himos i närheten av Jämsä för er som kan den Finländska geografin, Höstfärger var det gott om och hösten var lite mer gången i naturen i Finland än i Sverige,

 Hörby duon hade fått av sin kompis den välkände rallybloggaren från söder! veta att Finland i Oktober det blir katastrof med regn snö kallt och elände så dit kan man inte åka! Så herr bloggare blev sms bombad med solskens bilder från ett strålande Finland i oktober solen.

Vi hade nog en enorm tur med vädret och kanske vi fick ihop en halv millimeter regn på hela helgen för det mesta var det behaglig temperatur och mycket sol!.

Hoppbacken i Lahtis siktades och snart blev det en halvtimmes stopp på ett finländskt rast stopp/köpcentrum, Där blev det proviantering för min del består min rally matsäck alltid av gifflar goda kanel bullar och juice eller cola och varför avstå goda traditioner,

 Så ryggsäcken såg likadan ut inför en svensk rallydag som för en finsk dito, plus att jag kompletterade med 6 st öl! varför vet jag inte för de flesta blev kvar i ryggsäcken och kvarlämnade på mitt hotellrum i Helsingfors vid hemfärd på måndagen.

När mörkret hade infunnits sig för länge sedan så bromsade bussen in vid våran inkvartering för helgen och MR rallytravels Per Carlsson delade ut hotellnycklar och rallypass så vi skulle klara rally helgen på bästa sätt.

En spännande väg i totalt mörkret och en närmast livsfarlig trapp ner till hotellrummet gick till slut bra och skillnad var det på standarden men detta rum blev endast sovplats då det mesta tiden gick år ute i rallyskogen och boendet var helt klart godkänd och till belåtenhet.

Middag blev det och sedan till sängs och tidigt uppstigning med frukost blev det på fredags morgonen, Av någon anledning kanske pandemi anpassat så hade arrangören ändrat program och klämt in shakedown på morgonen och rallystart på lunchen!, Träningen hade redan bjudit på dramatik  med fortkörning och krock på recce så det såg ut att kunna bli spänning och äventyr under helgen.

Fredags programmet var Shakedown fullfarstest innan tävlingen med obligatorisk 3 genomkörningar och det brukar inte sparas på krutet där och hur fort skulle det gå på riktigt när Tävlingen kom igång det var verkligen Full fart som gäller i Finland.

Publik var det nu tillåtet med igen och publikinvasion var nog rätt benämning Finland är en rallytokig nation och kändes som man var väldigt utsvulten på rallyaction och gick man ur huse på detta evenemang,

Att fotografera var ej enkelt mycket folk i vägen och samtidigt när man ej är van vid den enorma fart så kändes som det blev att blunda och hålla ner avtryckaren, Det blev bättre och glad är jag för det och till slut så blev det en hel del bra och fartfyllda bilder, På WRC tävlingar är det alltid en regel hittar men en väldigt bra plats så då står man fel, 

Lördag morgon och härlig solsken och friskt höstväder och om möjligt ännu mera publik,Teemu våran busschaufför visade rally talang med att i stort sett köra en turist buss på sladd på de häftiga Finlands vägarna, Rätt och bra plats jo då! då tar det bara en kort stund innan det visslas och någon funktionär visar bort mig från platsen som jag med mycket omsorg röjt och fått till perfekt.

Ett stort och klassiskt krön av god finländsk kvalitet hade jag hittat, även om jag blev bortmotad så hade jag en bra plats att fotografera på och där flög bilarna i full fart och känslan som man har fått när man sett på tv hur verkligen bilarna flyger både högt och längt fick nu ses i verkligheten, En lång promenad tillbaka till övriga resesällskapet där vi såg den finländska nationella hjältarna som håller fullt överallt hur det än ser ut.

En lång väntan förgäves jag hade sett fram i mot att se framför allt höra när den mycket kända Pirelli BMWn skulle passera i full fart den är väldigt frekvent på finländska rallyfilmer och hade varit något extra att se på riktigt men den som många andra av den nationella kom ej dit vi var placerade.

Dagen flöt på med köer men med den eminente reseledare resebyråägare rally alltiallo Per Carlsson så flöt resan mycket bra och trots kaos på vägarna så kom vi fram och i tid på varje sträcka så ett väldigt stort tack till dig Per och övriga inblandade i resan att det fungerade perfekt från börja till slut,

Ouinpoja som numera ej är 30 kilometer eller mer och som är av många omtalad som en världens mest kända rallysträckor med mängder av krön och hopp och hög fart och förarna brukar säga berg och dalbana när dom kommer i mål, 

Nu heter den Kakaristo och kortare men likväl mycket utmanande och väldigt välbesökt, En härlig känsla att besökt den sträckan och minerna på resesällskap och mycket glada historier gjorde att resan flöt på mycket snabbt och närmade sig slutet.

Söndag morgon och strålande sol och ett underbart höstväder, Dagens specialsträcka för oss flygresenärer Blev Ruuhimäki med den just flygande målgången där bilarna minst sagt flyger högt och långt, Vi placerade oss en dryg kilometer före mål och en god kopp kaffe i solen i väntan på bilarna blev en fin avslutning på en väldigt fartfylld och häftig  WRC Helg.

Jag tror vi alla var nöjda och glad med en lyckad resa när vi tog oss ner mot Helsingfors och flygplatsen, alla utom jag hade flyg redan på eftermiddagen och tog sig hemåt till Sverige, jag checkade in på hotellet och åt en god middag och sov gott och anlände till Sverige på måndags förmiddagen.

En liten historia med liten inblick från fotografens äventyr i Finland, Stort tack till mina resekompisar och skänkte mycket trivsamhet och många skratt, och en väldigt välarrangerad resa som jag troligtvis gör igen, Goda glad samtal  och tack till er alla som hejar och pratar nyvunna vänner och gamla goda vänner. Ta hand om er alla så hörs vi och syns igen 

19. okt, 2021

Frostbiten är man alltid när det övergår i kallare väder och innan man vänjer sig så fryser man rejält! 4 minusgrader var det i Måndags morse när jag parkerade min elbil och huttrande begav mig hemåt, Samma temperatur i slutet av vinter månaderna känns nästan som t-shirt väder så kroppen den behöver lite härdning innan vi står ute med vinterkylan och kanske också att det behövs leta fram lite vinterkostym från garderoben

2 veckor frånfälle från jobbet det gör att man tappar minnet man kopplar bort helt från sia arbetsuppgifter och det är det som är tanken med en välbehövlig semester och det tar ett tag innan man är inne i arbetet igen, När jag under måndags natten kom in i en trapp och där det redan var utdelad tidningar! tänkta jag tar dom inte in tidningar under helgen.

 Sedan gick ljuset upp en överhoppad port med paketutdelning och sedan tillbaka till rätt rutt gjorde att jag gick in i samma port 1 minut senare igen! så kan det gå när man är glömsk eller gammal! hoppas jag snart är tillbaka i robot utförande när arbetet går automatiskt.

Hösten den lyser och en del fina soliga dagar gör det till min favorit årstid så länge löven finns kvar och det vackra färgerna ger verkligen energi och härliga upplevelser för våra sinnen är en härlig färg explosion ute nu en liten tid till innan den mörka och tråkiga hösten tar över, Några fotografiska promenader har gjort och de piggar alltid upp tyvärr blir dom inte så ofta nuförtiden då både tid och kraft tryter.

Semester var väldigt välbehövligt och tid för både vila och avkoppling då jag alltid känner mig trött och sliten kanske det är mina okristliga arbetstider och det aldrig blir någon hel sömn, När jag sover så sover jag bra men det blir oftast som längst 5 timmar kanske det behövs längre och det blir det bara 1 natt i veckan då jag är ledig natten till söndagen och åldern den går ju tyvärr utför den med.

De senaste 2 åren har för oss alla varit märkliga och känns som det är en tid som är så oförståelig så kan inte ens ta in att, Om någon hade nämnt för några år sedan att hela världen skulle kapsejsa och stå still på grund av ett virus och följande pandemi så skulle förmodligen absolut ingen trott på det, Hur som helst under pandemi tiden har jag inte haft mycket semester när jag ändå inte kunnat resa till min älskling Maria 

Men till slut känns det i kroppen och knoppen att via behövs och att göra något annat än att bara mala på med jobb och alla vardagliga ting, Så jag unnande mig 2 veckors semester och det var skönt härligt och avkopplande, Flyga åka tåg och bo på hotell hann jag med, Söderut i Sverige var jag och till vårat östra grannland var jag en liten sväng, 

Användande av munskydd har jag inte varit flitig med under pandemin men under min semester så blev det till att använda mig av munskydd, Maria i Peru är nu så van vid att använda det så hon känner det konstigt om hon går ut utan munskydd, För mig kändes det om jag fick andnöd! På flyget till Finland så var det obligatoriskt med att använda munskydd tur var väl att flygturen tog endast 40 minuter och var nog mina kortaste flygresa.

Besviken! blev jag när jag var väl förberedd för min ankomst till ett nytt land och min mobil hade jag tagit fram mitt coronapass och försökte desperat få ögonkontakt med någon som ville se mitt bevis på att jag var vaccinerad men icke sa Nicke i kön med full vaccinerade så var det bara full fart framåt så jag fick gå igenom och bli förbisedd!.

 På flygplatsen var det munskydd på och en lång promenad från ena till andra sidan innan jag hittade mitt hotell och blev belönad med en uppgradering av hotellrum till ett superior rum det var bra med tanken att jag skulle inte checka ut förens klockan 12 och vänta ännu längre på min buss för vidare resa norrut så kändes lite lyxigt med ett stort och fint rum .

Semestern det försvann snabbt och nu är det tillbaka i verkligheten igen men lite piggare och med upplevelser på näthinnan så går livet lite lättare igen, jag bjuder på lite höstbilder och önskar er alla en skön kväll och fortsatt vecka ta hand om er alla .

28. sep, 2021

Mörkt duggregn och en djup Smålands skog men ensam var jag inte vi var många som hade gett oss ut skogarna runt Klevshult kanske inte direkt någon världsmetropol men det flesta svenska rallyögon var nog riktade mot denna ort och tävlingen Skillingen 500 som arrangerades av Skillingaryds MK med hjälpande klubbar på ett i mitt ögon sett utmärkt sätt! om det var korrekt svenska vet jag ej.

När jag stod i mörkret och väntade!, Undras hur många timmar man har tillbringat med att vänta i rallyskogen bäst att inte vet för skulle man nog börja fundera på vad man håller på med, Men alla våras intressen tar ju sin tid och vi alla känner tjusningen till det mest olika saker här i denna värld.

Mörker dimma och duggregn och  den riktiga rallykänslan fann sig och när det började mullra vid starten och extraljusen gjorde det upplyst i hela den mörka djupa Smålands skogen så blev det en go känsla i fotografen som spänd väntade på först bil.

Vad hände innan tävlingen drog igång!! jo det var en lång dags färd mot den goa känslan i mörkret strax utanför Klevshult, drygt 30 mil enkel resa var det att börja med söderut bar det i väg med första stopp efter 2 min för att tanka, Örebro passerades och över betalbron i Motala sedan blev det kappkörning med långtradare ner mot Vättern och ett fika stopp vid Braehus.

Vackert är det med vyn över Vättern och med ruinen som ståtar upp sig och man ser ut till Visingsö där jag har åkt häst och vagn! men nu var det andra hästkrafter det skulle handla om även om det var skönt med att sträcka på benen och äta 1 kanelbulle eller om det var 3 så fortsatt färden söderut rätt snart och passage av Jönköping gick smidigt 

Gps var inställd på Skillingaryd men där var jag inte framme utan blev 1 mil till på motorvägen innan det signalerade Klevshult och känslan av lastbils stopps metropol fanns sig snabbt och service platsen var belagd på Rasta restaurangen parkering, Mat det behövde jag och program behövde jag med så blev bingo med både mat och program samtidigt, 

Schnitzel var rallymålet och det var populärt och när jag hade fått min mat serverad så fick dom i kön veta att det var 30 minuter väntetid, så jag kom i rättans tid innan alla kom tillbaka efter rekognosering  av rally banan så det blev fullt på restaurangen och i min mage

Mingel på serviceplatsen blev det alltid är det trevligt att spatsera runt omkring och titta på bilar bilar och hälsa på alla! men är tyvärr inte alltid alla jag känner igen men är alltid bäst att hälsa tillbaka och jag någon gång är oförskämd att inte hälsa så ber jag om ursäkt, bilar var uppställda och teamen var nog nervösa för mörkret! som sannerligen numera inte ofta möts av de tävlande, det var blandade kommentarer om huruvida mörker körning var uppskattat eller inte.

Mot Vrigstad blev min nästa uppgift och hitta ett hotell jag var inte första rallygäst på hotellet utan jag fick frågan i receptionen sent tillbaka i kväll och tidigt i väg morgonen Ja sa jag. En glad överraskning var att hotellet var betalt och det lär inte varit någon annan en jag som betalt det men minnet är ju tyvärr kort på det viktiga sakerna och de oviktiga sakerna sitter alltid kvar, Hotell frukostar öppnar alltid för sent klockan 7 och då skulle jag för länge sedan ha lämnat hotellet.

Utmärkt service och utomordentlig personal fanns det på hotellet som hade lämnat en rejäl påse med frukost i mitt kylskåp så jag behövde inte ge mig ut på den långa lördagen hungrig Tack för den utmärkta servicen sov gott gjorde jag med de 6 timmarna som hanns med att sova.

I mörkret så myste jag med ljudet och atmosfären och trivdes rätt gott med att bevittna en SM fina i rally, Fotograferingen blev det inte så mycket av men att börja en rallytävling halvvägs känns lite fel så ska man se något ska men se hela man kommer ju inte heller till biografen efter halva filmen, desto mer fotande blev det under Lördagen så antalet bilder räckte och blev över i alla fall.

En svart BMW letade stickvägar och parkering på samma sätt som jag, Och alltid är det smätt och smärre kaos på vägarna men till slut så hittade jag till uppmärkt parkering som var på en liten skogsväg och den svarta BMWn var med ända till vi parkerade  bredvid varandra, Att träffa likasinnade är alltid uppskattat och BMW personerna som jag aldrig hade träffat förut blev sällskap under resten av tävlingen och dom hade kört nästan 5 timmar från Uppsala så visst finnes intresset för rallysporten.

Promenader blev det mycket av och sammanlagt blev det nog mycket dryga milen i promenadskorna  och med ryggsäck och 2 kameror så  blev det en hel del att släpa på och det känns nu väldig mycket i benen träningsvärk! det var länge sedan och en aktiv orienterings karriär som avslutades för 15 år sedan hjälper inte mycket till konditionen nu.

Sträcka 5 och 8 perfekt att kunna se bilarna 2 gånger och man kan förflyttas sig på sträckan så det inte blir så monotont och samma sak, andra varvet så hade förarna fått upp farten kanske dom var trötta efter mörkerkörning och sent i sängen från de 4 första sträckorna .

Mitt sällskap dom tog vägen över serviceplatsen och sedan norrut mot uppland, Jag fortsatt ut i den småländska landsbygden och vägarna blev mindre och mindre och till sist stod jag på en gårdsplan där det inte på något sätt var någon rally tävling och med gärdsgårdar och staket så blev det backning några kilometer tur att bilorienterings backningar sitter i ryggmärgen,

Att köra och läsa karta samtidigt är som bekant inte alltid så lätt, Till slut så kom jag fram till en parkering och jag var inte ensam, Hade fått tips om att sträcka 10/13 skulle var fint och händelserikt och jag gick och gick men hittade inte något men efter bebyggelsen och inne i skogen så svängde det och hoppade och var minst sagt häftig rallyväg 

Efter 2 vändor med mycket action och hopp sladd och full fart så kände jag och min kropp att det fick nog räcka för denna helg och hade trots allt nästan 4 timmar resa hemåt,

En strålande höst lördag i småländska skogarna var mycket trivsamt och som alltid träffar man nya och gamla bekantskaper i skogarna så tråkigt har man aldrig på rally även om det blev en lång och tuff helg som inte slutade förrän klockan 18,16 tisdag kväll och då samtidigt påbörjas nästa äventyr rally Finland men det är ett annan historia och återkommer med den.

Tack till er som läser och ser mina bilder och er som hejar och stannar för pratstunder i skogen det är alltid uppskattat. ta hand om er alla och ha det gott