Min Blogg,Tankar händelser och bravader

8. sep, 2021

Frost! och dimman lättade så på vägen mot Hallstahammar så åkte jag mot Eskilstuna Men inte så långt först blev bilen fulltankad och sedan kunde inte mitt fotografiska jag! undvika att åka till Hjälmare kanal som ligger mot Eskilstuna, 

Frosten låg på gräset och dimman den låg som en rök över kanalen och det kan man inte missa som fotograf även om dagens uppgift var Rally i Hallstahammar och Brukssvängen, Med lite vackra naturbilder på minneskortet så styrdes bilen om till rätt riktning och färdades i den lilla trafiken smidigt mot bad och camping plats i Hallstahammar.

När man väl är ledig och kan sova ut och få sin sköna sömn då sätter man klockan på 6,30! Ja Ja man ska utnyttja tiden och på helgen är man pigg och alert den tiden på dygnet annat är det när skrammel klockan ringer då vill man bara sova vidare.

Samling vid pumpen är det något uttryck som det sägs hetat förr i tiden nu var det samlat vid Meca i Hallstahammar och denna gången hade syster lena ljudet på och då går det mycket lättare att få kontakt och jag letade mig till besiktningen av tävlingsbilarna, 

Undras om Lena gick in i besiktningshallen det var oftast när vi tävlade en skräckhistoria inte för att bilarna var i dåligt skick utan att besiktningarna kunde var minst sagt av skiftande karaktär! hej har du bilen med dig skriv på här eller nästa gång skulle varenda skruv kollas!!.

Denna tävling hade jag 2 ekipage att hålla extra koll på nu när nämnda syster har gjort comeback och skulle lotsa  Ronnie från start till mål och det gick fin fint förutom lite svamp plockning på en sträckorna annars var det fin fart på Astran  på sträckorna, Fotografen fick för sig att vinka! till dem när de passerade och troligtvis var det ingen som såg mig och bilderna blev utmärkta på min hand, Roger skötte kontor och roadbook som vanligt i den röda Saab turbon styrd av Henrik och så bra så det blev en 2 placering.

Jag fick skjuts av fotograf kollega Göran och jag hittade med hjälp av kartan rätt som gammalkollega orienterare borde det gå fint men det är inte alltid det lättaste med denna gång kom vi fram i rätt tid och till rätt plats, Då började Göran fundera! och ja här var jag förra året och han kom fram till att samma plats men med vänd körriktning på sträckan.

Mållinjen ska bevakas vid rallytävlingar så att tid och fotoceller fungerar och det gjordes med säker hand av Ove och Kjell de var nyss hemkomna från ett kyligt Tjeckien och Barum rallyt så det var glada för lite solsken på mål bilen och action blev det när ett ekipage nästan bokstavligen rullade i mål! blev en bil som taksyndade i stort sett på mållinjen.

Det sedvanliga funderingarna vart ska jag fotografera vart är det lämpligt att parkera sig och strålande solsken! är är härligt och skönt speciellt som det var en frostig kall morgon, Men det är inget bra med strålande solsken när man ska fotografera, Men alla problem är till för att lösas och det blev bilder denna gång med kanske inte så bra som jag vill ha dem med de får duga.

En promenad och hejande och pratande på vägen tillhör alltid och det är alltid trevlig med lite mingel bland alla likasinnade, jag hittade en bra sväng men tyvärr så sken inte solen där! då blir det för mörkt så hur man nu vrider och vänder på det så blir det bekymmer men som Gunde sa inget är omöjligt, Det blev bilder och de blev bra bilder men jag övergav mörkret och dammet och flyttade mig till solen och ännu mer damm och i skottgluggen för stensprut men vad gör man inte för bra bilder.

En timme senare så var jag grå av damm och ett och annat stenskott fick jag i ryggen men jag såg i kameran att det blev en del fina bilder och dammet kan man skaka av sig så det var med raska steg jag begav mig mot annan plats för att föreviga när ekipagen kom tillbaka för att köra sträcka 3.

I skogs partierna dammade det inget alls och blev en behaglig eftermiddags runda efter väntan på att något annat evenemang skulle passera den avlysta rallyvägen så genomfördes ss 3 i en god takt och inget uppehåll utan bilarna passerade i en strid ström mot målet, Med Saab sporten som nog stod för den friskaste satsningen, Där var det ingen blyg körning i inner diket  utan full fart och nära ytterdiket var det, Sådan framfart uppskattas alltid av rallypubliken.

En trevlig rallydag avslutades med lite promenad bland bilarna vid Skantzen badet i Hallstahammar och Roger fick en pokal men Lena blev utan men nya chanser blir det snart igen, Då hon snabbt blev uppbokad till 3 tävlingar till inom snar framtid med början på lördag i Eskilstuna. 

Solsken sladd och mycket trevliga samtal i skogen blev det och då är det värt när klockan ringer 6,30 den ända lediga dagen i veckan, jag önskar er alla en trevlig god kväll, Ses snart i skogen igen ta hand om er alla.

 

 

8. sep, 2021

Nu är det redan mitt i veckan snart är förra helgens fotografiska och bloggande till ända så snart är det lugnt ända till på lördag! Turist kan vara på hemmaplan och det var min mor och jag i lördags en tur med bilen i solen blev en avkopplande tur som började med plantering av blommor på kyrkogården i skogen en vackert belägen plats i en skogsglänta men börjar närma sig staden nu när bebyggelsen numera är mitt i skogen eller skogen krymper!

Sedan tog vi oss utifrån staden och mot trakter där jag är uppvuxen nämligen Medåker ocn när man var liten så var det långt från staden och riktigt lantligt med ladugårdar och kossor runt hörnen, Numera kända björnmarker! då de har siktat en björn och har också bildbevis att det besökt Medåkerstrakterna och numera har kommit ännu närmare Arboga, Så är nog bäst att låta lingon och svampen orörda detta år! men jag plockar ju aldrig svamp eller lingon ändå, Maria tycker det är konstigt att jag efter 5 minuter i lingonskogen är uttråkad!

På krokiga och grusiga vägar tog vi oss runt i landsbygden och ägghandlaren i Smedby hade öppet men vi for förbi min mor hade redan handlat ägg så vi får planera en ägg handlar resa någon annan gång men bra att det går att bedriva affärsrörelser mitt ute i obygden med .

Framåt dagen då vi for runt så värmde solen och den frost jag hade mött när mitt arbetspass på natten avslutades hade försvunnit och de som sov gott och länge på lördags morgonen de märkte aldrig av att rutorna på bilarna och biltaken var fulla av frost känns som en tidig start av köldens månader och det pep till i köldvarning i bilen.

På fel sida av sjön hamnade vi och ja vilse kan man komma och ingen karta hade vi med oss det låg hemma i köket och där gör den ju en väldans god nytta när man är ute på villovägar, Men vi körde framåt och då kom vi dit vi planerat men troligtvis från fel håll! men alla vägar leder ju rätt någon gång.

Färden gick vidare och skönt med lite nya eller nygamla vyer och innan det blir mörkt och blött så var det bäst att passa på och ta en turisttur och glöm ej bort eran hemmaplan det finnes mycket att upptäcka som man med hemmabindhet inte vet om eller glömmer bort, Ett stopp vid korvkiosken i köping blev en utmärkt lunch intag och sedan hemåt för att vila inför kommande äventyr.

Händelser i våra liv finnes det gott om och kanske livet vore tråkigt om allt bara gick som tåget, Oväntade saker kan dyka upp som det i mitt fall gjorde i tisdags natt eller i alla fall väldigt tidigt på morgonkröken när jag for fram med tidningarna,

 Då låg det ett träd på vägen eller i alla fall en stor trädgren och jag ville inte offra gräsmattan så jag gick ur och släpade undan trädgrenen  som inte var tung och turligen så är min trilskande onda rygg mycket bättre nu, Så snart var vägen fri och jag kunde tuta vidare mot den hägrande sängen när ni andra vaknar ,

Jag önskar er alla en trevlig godkväll i solgasset ta hand om er och vi hörs igen 

30. aug, 2021

En ledig helg var välbehövlig och synnerligen när mina helger är korta när jag jobbar ända till klockan drygt 06,00 på lördags morgonen, Så denna lördag istället för hasta iväg till något evenemang direkt efter jobbets slut så tog jag mig hem och pratade med min Maria på whatsapp där hon samtidigt hade sen fredagskväll eller rättare sagt natt till lördag så tidsskillnaden är stor men att kommunicera går lätt i dagens cybervärld så trots att vi har hela världen mellan oss så är vi oftast tillsammans, Sedan blev det en skön sömn.

Fotografering är inte bara det som görs när själva klickandet sker i naturen eller i den miljön där du fotograferar sedan ska man gå igenom bilder och en del slängs i papperskorgen en del sparas bara och en del publiceras på olika sätt på sociala medier, När man då har ca 6500 bilder på 2 helger så då tar det lite tid att gå igenom  dessa bilder plus att jag också försöker skriva lite bloggar så då flyger tiden fram och klockan den är snart dags för att sova innan den ohälsosamma väckningstiden 01,30 sker 6 nätter i veckan 

Men jag är väldigt glad över min hobby som fotograf och har alltid i olika stor utsträckning hållit på med fotografering, Numera mestadels på olika rally evenemang som är utmanade typ av fotografering när man vill skapa fart och action i bilderna,

Söndags promenad blev det framåt morgonkvisten igår väldigt grått och höstlikt väder var det men vackert har vi här i Arboga och även om jag nu har fotograferat alla dessa miljöer och vyer många gånger så går det med lite vilja och finess får till nya vinklar och ett foto blir sig aldrig likt ett annat så även om det är välbekanta miljöer och omgivningar så kan får fram nya bilder, Nu finnes det mycket färger med rönnbär nypon och mycket mer man kan få in de än så länge mestadels gröna bilderna innan höstfärgerna kommer om någon månad 

Senaste veckan då var det rena november känslan blött mörkt och ruggigt och den gångna  natten var det friskt ute med ca 3 grader och då blir det lite småkyligt när man far fram med den öppna elbilen ja! jag har fortfarande tak men inga dörrar! så nu har jag tagit fram höstkostymen under mina nattliga arbetstimmar så en tjock jacka kom fram ur garderoben och t-shirt har ersatts med långärmat snart blir det att finna en mössa så flinten inte blir för kall! så tiden den flyger verkligen fram och snart börjar man nästan ana tomten runt hörnet!

Reseplanering var länge sedan men har saknat det när man pusslar ihop diverse transporter och tak över huvudet för den resan man nu ska göra, Första upptäckten på denna reseplanering jag gör nu var att Hilton hotell var billigare är Scandic,

 Nu är jag inte riktigt någon Hilton människa så känns mer avslappnat att bo på Scandic och man måste när man letar boende inte bara ta första bästa då kan det bli dyrt så till slut hittade jag 1 natt på Scandic till bra pris med frukost, Flyg tur och retur med incheckad väska som man inte alltid ska ta för givet ingår. Hittade resa tur och retur till Helsingfors med just 1 inbokad väska till det förträffliga priset drygt 650 kr.

Så nu börjar resan ta sin form och är bara att boka de alternativ jag funnit och få till hela resan från dörren till hemmet till dörren på hotellet men det hoppas jag ska kunna vara färdigt imorgon tisdag och då är det bara att vänta till nästa semester tillfälle och äntligen en resa igen det var länge sedan .

Nu är det kväll igen och dagen den tog slut idag igen vilket inte är så särskilt svårt det finnes alltid fullt upp med att göra saker, Jag önskar er alla en trevlig kväll och en fin ny vecka ta hand om er alla där ni nu befinner er 

26. aug, 2021

Efter att kämpat sig igenom en arbetsvecka med ryggont förmodligen något ryggskott så parkerade jag arbetsfordonet klockan 06,30 och bestämde mot kanske bättre vetande och mot alla hälsobestämmelser att avfärd till Fagersta skulle göras 08,00 så jag hade 1 och en halv timme att kurera min rygg! det gick inget vidare men är man envis och går i mot allt sunt förnuft så fungerar och genomlider man det mesta!

Nattkröken som då går mitt på blanka dagen kanske i fornstora dagar den tävling kördes på natten och den har tydligen en 75 års historia och en riktig klassiker inom svensk rallysport, Glädjande för Fagersta MK och alla rallyälskare i detta land så kommer tävlingen tillbaka nästa år som en deltävling i Rally SM och det blir en höjdare med alla dess häftiga rally vägar som finnes i området 

08,05 var jag tankad med frukost och bilen med bensin och jag tog mig mot Fagersta ca 9 mil norr med förhoppningar att hitta någon sträcka söderut som jag passerade på vägen Bla Bockhamar och Åvestbo men där var det lika folktät som i kyrkan! nu går jag inte kyrkan kanske där är det fullsatt men vid dessa i rallykretsar kända platser var det definitivt inget som tydde på rally denna Lördag

Oti krog där var det fullsatt där var det loppis men jag stod över det denna dag med har inte riktigt förstått mig på den folkrörelsen, Mot start och målplatsen och förhoppningsvis något liv där och någon som kunde sända mig ut i rätt riktning till SS 1. vid Bds i Fagersta var det liv och rörelse och mycket bilar och tävlande som var vid gott mod och förväntansfulla, För många kanske det var första tävlingen på nästan 2 år.

Jag ringde till en ljudlös telefon, Frågan vad har ägaren för nytta av en telefon med ljudet avstängd och jag kunde inte nå Syster lena som alltid kör ljudlöst och min mor har alltid telefonen hemma varför då bemöda sig att ha telefoner! Ja ja ja nu kom jag från Ämnet, Tack Roger för att du svarade och på 15 minuter på service platsen han jag träffa ett antal personer och få tips om vart jag skulle ta vägen och jag linkade fram med en ömmande rygg men men envis är man 

Mot sherwood skogen! sas det i filmen men jag skulle inte riktigt dit jag nöjde mig med Hemshyttan och exakt där var jag ca 4 meter från den ortsskylten, Men att hitta dit var inte helt rätt och tur att jag kom ihåg vad som sas det är lite krångligt och man ska åka in på en väg och tillbaka och det rädda dagen och bakänden på en typisk rally åskådar bil som ledde in mig på rätt grusväg

Publikfritt sas det någonstans och jag blev förvånad när jag närmade mig sträckan och en massa bilar och här var det sannerligen inget publikstopp men skönt att se publik ute i skogen och det ger en annan stämning i skogen för oss alla ,

Promenad blev det men jag är tacksam att det inte blev så långt men klockan sa att jag var sen! jag brukar alltid vara ute i god tid men nu var det bara någon kvart före första bil skulle passera tid, konsultation med fotografer och video filmare så gick jag mot strömmen som alltid, Jag hittade en fin kurva och som så ofta var jag absolut helt ensam och redan när bil nummer 2 vräkte sig in i igenom svängen så kändes det som en perfekt sväng för fotografering.

Solen den sken och det var fint väder där jag stod i min ensamhet när bilarna tog sig i genom min kurva på det ena och det andra sättet en del var mer vårdslösare än de andra och det blev närmare och närmare skogen hela tiden och när en friskus med en röd volvo bestämde sig för att åka på 2 hjul genom svängen så var jag bergsäker på nu blir det rulltårta! men på något mirakulöst sätt tog sig ekipaget igenom svängen på rätt köl

Det var en klart sevärd och spännande första sträcka, en välbehövlig paus för mi rygg blev det och tack för sällskap till video filmare som hade upptäckt min sväng, Men alltid är det trevligt att ha den sociala biten med andra likasinnade rallytokar och Fotograf Andreas dök upp och tog plats i samma sväng och jag tog stöd mot en björk! hängbjörk blev det och min rygg blev mer och mer osamarbetsvillig och jag hoppades att alla bilar skulle hålla sig på hjulen och inga förseningar för min rätta plats var nog inte rallyskogen utan hemma på ryggläge 

En del sladdar blev det på nästa runda och nåra nära tillbud på det som nu var SS3 och en riktigt häftigt rallysträcka som jag hoppas kommer tillbaka till nästa års Nattkröken i SM tappning och då ska jag boka biljett i samma sväng och utan ryggskott.

Efter närmare 100 bilar så var det slut för dagen och lite solbränna på näsan kanske det blev och en hel del rallyhistorier blev det som alltid, En liten promenad blev det mot bilen och några stopp på vägen för att prata med lite bekant folk som har övervintrat covid virus och tagit sig it i rallyskogen, Nu blir det en ledig helg från fotografering och rallytävling och min rygg är mycket bättre nu.

Ta hand om er alla så syns vi på bruks svängen den 5 september tror jag datumet var, ha en god kväll le och må gott, tack till er alla alltid  

25. aug, 2021

Värmland och rally det är något som går hand i handske och när Rally SM rivstartade årets säsong om 4 deltävlingar på kort tid så var det i Kil och tävlingen Killingen som var först ut på tur och ett i mitt tycke rekord starkt startfält, Det var väldigt mycket som tydde på att det skulle bli flatout på vägarna runt kil och spännande var det när det inte har varit mycket tävlingar på grund av rådande omständigheter med covid virus.

Jag var på plats tidigt inför denna premiär tävling för året i Sm jag som fotograf och min mor som mekaniker! så det skulle bli en trevlig och spännande helg, Program inköp! ja det blev på klockslaget pricken på klockan 18,00, Då hade vi redan sett ett favorit ekipage besättning på coop i kil inköpande ett rött garn nystan kanske ett hemligt tricks eller kanske jag såg helt fel vad som inköptes.

Klockan 18,00 då är det som gäller, Jag försökte redan klockan halv fem på torsdagen att köpa ett program i Kil men nej nej rätt tid är rätt tid, då åkte vi till Vålberg och program har du det ja då sa mack föreståndaren kan jag köpa ett? ja men klockan 18,00 okk sa jag och fick vänta i 17 minuter, när klockan var 18,00 så fick jag köpa program då hade jag en för stor sedel och fick jaga hundralappar och till slut fick jag ett program och kvart över 18! då var programmen troligen slut för det var kö.

Vart ska jag åka vart finnes det någon fin sväng osv blev det utanför macken, Ena delen av bröderna båge tillslöt till funderingarna och berättade lite rallyhistoria hur han hade tufsat till en nybyggd Sierra Cosworth i en av svängarna som fanns med på tävlingen. Men åk inte till ettan för det är rakt och 1 sväng! vid senare provkörning av den sträckan med mor vid ratten så var vi överens denna sträcka svänger och är fin och väl värd att fotografera 

Shake down är bra att göra om bilen inte går sönder eller om något fel uppstår som går att rätta till innan start och en bra uppvärmning för bil och besättning är nog inte fel då tävlingen under lördagen var väldigt intensiv och skulle vara sekunder som gällde, Publiken hade strömmat till redan på fredagskvällen och jag blev inlåst

Genväg och senväg är väl ett talesätt som ofta tyvärr är sant, Jag blev inlåst när jag skulle gena varför nu jag skulle ha panik vet jag inte shake down skulle pågå i 5 timmar och nu var klockan 2 minuter över 3 och jag sprang in i en låst grind från insidan morsan kom på efterkälken och hon kom inte ut och lånade en stol och jag kröp under grinden! vart var vi då jo inne på motocross banan i kil som hade låst för att inte bli fullparkerat.

En hel del bilder blev det och i full fart men mest i start kön där det var idel glada miner bland de tävlande, och några hade en del bekymmer med så det var nog bra att det löstes med shakedown och reparationer kunde göras innan start, Några timmar tillbringade vi vid sträckan och fint skönt väder hade vi, Som avslutning körde vi sträcka 1 i tävlingen och det var full fart och snabbt från början över krön och en del svängar fanns .

Tidig lördags morgon och avfärd till Kil kallt och blåst och regn skulle det bjudas på och en del solglimtar med beroende vart man befann sig, Mor skulle släppas av vid service platsen där hon skulle kampera i hop med bil nr 72 och vara med mekaniker och strosa runt bland bilar och mingla runt bland allt trevligt folk.

Jag tog sikte på ss 1 och körde fredags sträckan som var spårig efter körning så gällde att hålla sig uppe på, Trevlig folk ja det finns det gott om, Jag träffade på ett par som parkerade tillsammans med mig på det mist sagt smala vägen så att vi skulle kunna ta sig ut från platsen till nästa sträcka, vi tackade för gott samarbete och önskade en en trevlig dag till varandra i skogen och jag fick 4 st smörgåsar med rostbiff och diverse annat från det hotell dom bott på! så jag stod mig gott hela dagen.

Att vara på rally ger motion och en rask promenad på 2 kilometer så hamnade jag där jag planerat och inte så mycket annat folk men jag trivs bäst ensam men några husbilar hade trixat sig in och lite andra entusiaster hade gått långt, och en dubbelböj! som i Röfors! njae Röfors är snäppet värre och där går det uppför!, men det blev en fin plats att fota på, fotografering är en färskvara har jag märkt för både  Flen tävlingen och kil har varit frustrerande och inte blivit bilder som jag velat,

Sm fältet passerad och jag ber om ursäkt till volvo bilarna men fokus var på SM tävlingen, så det blev en rask promenad tillbaka och lite nervös för att vara inparkerad! men det gick bra och sedan ett spännande moment köra bil och läsa karta men det gick bra förutom ett moment där jag i Fagerås höll på att hamna åt fel håll på väg 45 men i sista stund kom jag på rätt köl!

Sträcka 5 och en enorm lång kö med parkerade bilar och jag stannade direkt och gick hela vägen och jag tänker alltid på dom som envisa att köra in! när dom redan ser att det är smockfullt och kaos och blir en mer när de måste vända eller backa men är inte alltid lätt att förstå allt.

En sevärd sväng med en del tillbud och dikes häng blev det där jag parkerade mig intill en lada med tillhörande tak om det väldigt mörka moln skulle ge regn, Regnet kom hos min mor på servicen men där jag var kom det endast några droppar, Tyvärr kom Håkan Jakobsson med chaufför med ett saknat bakhjul som bara lossnat när bakupphängningen brast och illa var det när de låg 2a efter enormt snabbe Flodin

Som alltid så kommer man in samspråk med likasinnade och alltid blir det gott dist´kuterande om bilar och spårval och vem som är värst på gasen, Den gula volvon med team Liljegren kom oftast på tal och ja de gör oss sällan besvikna och är imponerande att dom tar sig till målet för oftast går det lika mycket utanför vägen! tack för showen

Dagen närmade sig sitt slut och när jag anlände till sträcka 8 så började krafterna tryta och benen var stumma när ännu en lång promenad skulle göras och med 2 kameror och objektiv och ryggsäck ska transporteras så blir det tungt!.

Nu sundes det i startfältet att det hade sållats bort många bilar på de tuffa sträckorna och de som kom hade siktet på att ta sig till målet, Göthbergs skoda gjorde en snurrning där jag stod annars var det väldigt disciplinerat  på gasfötterna, så efter ca 80 bilar så avslutade jag min heldag i rallyskogen och med glad min promenerade jag tillbaka till bilen och tog mig tillbaka och hämtade min mor och avslutade våran rally sm helg med en pizza vid våran camping stuga.

Tack till er alla jag möter  i skogen tack för alla samtal och mackor och goda tillrop alltid lika trevlig att vara i rallyskogen väl mött igen snart