Min Blogg,Tankar händelser och bravader

2. okt, 2019

Semester den går fort,Tiden den rusar bara fram, och att farväl till min älskling är alltid lika hårt och ledsamt,Tur är att nuförtden går det väldigt bra att hålla kontakten på många olika sätt även om man är långt ifrån varandra,Hade varit ännu mer ledsamt och långt om det hade varit för 30 år sedan och behövt skicka brev med postverket,Så världen den bli mindre på något sätt så det är skönt.

Men nu skulle denna blogg handla om min hemresa, och det började trögt redan på flygplatsen i lima,i hallen där man ska checka in där tillåts bara den resande med biljett att gå in, så gäller att kunna ta sig fram dit man ska,Min desk! eller check in vet inte vad man skriver på svenska jag börjar nog bli internationell! ler fanns ej med på tavlan men efter någon timme så märkte jag att den var redan öppen och incheckning var i full färd.

Där tog det tyvärr tid och jag vet ej vad som ska kollas mer på denna flygplats än på andra platser, oftast kan man checka in själv men det provade jag men fungerade ej, så drygt 1 timme tog det innan jag och väskan var incheckad, så man ser när man är ute! så det fungerar oftast väldigt bra med saker här hemma i Sverige, och Peru är något av innofficiell världsmästare på byråkrati och onödigt pappers och tidsåtgång!.

Då visste jag redan att flyget var försenat,Men då han vi ochså med en fika  innan jag skulle ta mig igenom säkerhetskontrollen,mycket folk var det i resturangområdet och TV var på plats med filmkamera och reporter; Men var nog troligen inte mig och Maria dom var ute efter, för kameramannen läste lugnt vidare på sin tlfn när jag ställde mig brevid, efter ett att sagt hejdå och många kramar till min älskling så blev det säkerhetskontroll och promenad mot gaten som gick friktionsfritt.

På flyget så blev jag parkerad på fönsterplats och hade god utsikt alltid intresant att se när man flyger men snart skulle vi ut över havet och mörkt blev det, men lite av Peru och Ecuador såg jag innan mörkret la sig över vyerna, flyget var ca 1 och en halvtimme sent vid avgång och det gjorde mig lite fundersam över hur jag skulle hinna; 2 timmar had jag i väntan i Mexico city och det borde vara en stor flygplats med tanken på att staden är stor.

Inflygningen över Mexico city var en imponerade syn tyvärr hade jag lagt ner kameran då, jag hade bråttom och tur att jag satt rätt nära utgången, men att se denna en av värdens största städer i mörkret var väldigt mäktigt och skulle vart fint att haft på bild,Men man får inte allt här i världen och ryggsäcken och jag var beredd på en tjurrusning mot nästa flyg.

Landning gick fint och bra men när vi stod still så hade jag ca 25 minuter  till nästa flyg skulle lyfta, då hoppas man att flygplats personal ska underlätta och hjälpa ja! en del hjälpa och hejarop i diverse högtalare som efterlyste MR Pettersson, Men att skriva in sig immigrationen med ett långt pappersark var nödvändigt även fast jag skulle vara i landet i 27 minuter! och när jag inte hade skrivit rätt fick jag göra om och låna penna! nej gå tillbaka sa han i immigrationen! då känns det som paniken kommer!.

Lugn sa jag till mig själv och bytte immigrationsdisk och fyllde i resten och blev godkänd, sedan blev det en lång språngmarsch, han till och med ett toalett besök i flykten och när jag passerade där jag skulle ha väskan fick jag ett gate nr och orden! väskan skickar vi i morgon,Till slut så nådde jag min gaten och personalen såg glad utt att siste passagerare var på plats,Denna gång fick jag plats ut mot gången och vi var 2 personer om ett säte för 3 det är väldigt skönt på en långflygning med dryga 10 timmar så jag kunde pusta ut.

Boeing dreamliner skapade rubriker i våras när den fick flygförbud i våras när det var något teknisk fel ochj något eller några plan gick i backen, nu satt jag på ett sånt fint och nytt modernt plan och denna gång så tog sig planet ända fram till slutdestinationen Paris, men där var jag inte hemma men i Paris hade jag lite tid på mig  och jag hann med mitt plan som gick till Stockholm 3 timmar senare.

Jag hann med en buss från Arlkanda kvart över 12 och var hemma i Arboga under natten vid ca klockan halv 4 så en lång resa var äntlgen över, och på Arlanda fick jag hjälp med att kunna dirgiera hem min väska när den kom till Sverige, ett och halvt dygn senare så kom då väskan som blev på efterkälken i ;Mexico, så det fungerade bra och var första gången som jag inte haft alla saker med mig på en flygning och då har jag gjort många flygningar.

Önskar alla en godnatt jag ska snart till jobbet! men tidsomställning gör sig påmind, Tack som alltid för att ni läser mina rader och ser mina bilder, Det uppskattas väldigt mycket, Ta hand om er alla,. så ska jag skriva mer om min peru resa, och nu har jag alla bokstäver!!

24. sep, 2019

Hej! nu har jag gett upp forhoppningen om en dator med alla bokstaver,man ska tydligen inte lite pa alla, maria hade fatt lofte om att datorn skulle vara reparerad och klar innan jag kom till peru, nu ska jag snart aka hem och fortfarande ingen dator lagad, jag tror den sjalvutnamnde dataingenjorn ar lika mycket datingengor som jag sjalv! alltsa inte alls!.

men jag skriver och berattar i alla fall,som skrivet tiden gar allt for fort och man kan tycka 1 manad ar lang tid, njae det ar ingen tid alls och nu pa fredag sa gar flyget hem igen, men en del saker har alsklingen maria och jag hunnit med forutom hennes skola som tar mycket tid aven utanfor lektionsalen.hon ska bli frisor nar hon blir stor! vuxen blir man nog aldrig och tur att man kan studera aven nar kommit upp en bit i aldern.

Ica dar har vi nog alla eller i alla fall dom flesta varit i icaaffaren i varan stad,Men har i peru finnes staden Ica och kanske inte sa manga varit dar, Maria ar ratt saker pa att staden ica fanns for varat kara ica i sverige! och ja jag tror nog pa henne som sa oftast jag gor, och jag har varit i staden ica forut och dar har vi bara bytit bussen mot taxin och tagit oss ut i oknen.

Huacachina ar belaget 10 minuter utanfor staden och dar ar det sand och ater sand, inte riktigt har men nagon mil bortat i den stora oknen och langs med stranden till stilla havet sa har Paris dakar korts ett flertal ganger,! jo nar det blev farligt i afrika flyttades tavlingen till Sydmarika och mycket har korts i peru! for att har finnes det sand i massor!

Hotellet mitt i byn eller staden, liten plats ar det men valdigt mycket folk och dem flesta ar backpackers och nagon pastod att har borjade backpackerseran! nar det var valdigt billigt och nytt med att resa med ryggsack,vi var bekvama och checkade in pa hotellet, och det vaxer och blir mer och mer turister sa gott om hotell och hostals finnes det har i Huacachina.

En miss blev det nar jag bokade buss!, det gjorde jag pa natten svensk tid och da fungerade det inte riktigt med pengaoverforing!sa vi akta tidigt till bussbolaget och bokade pa rikitigt!, och da blev det dubbelbokat! sa checka alltid sa det fungerar, man lar sig tydligen aldrig.

mat behovdes efter 6 timmars resande och massor av matstallen finnes, vi brukar ga pa devisen ar det mycket folk sa ar det bra mat, men har gjorde vi tvarsom sa den tomma resturangen tog vi in pa, och vad skulle man ata tom i magen var bade jag och maria,pizza tankte jag och Maria tankte pa lomo saltado en peruansk kottratt! och jag fick syn pa att man kunde fa det pa pizzan sa blev en kombo, och en liten pizza fragade jag om och den mattade servitoren upp med handen som liten!.

Pizza grande blev det och en att dela pa! och tur var val det vi bestallde ochsa nachos och guacemole och nar pizzan kom in, ja den bardes in av en i personalen med ett leende och jag blev lite stum ska vi ata den, jo grande var ingen overdrift och vi at och at och behovde bestalla in mer ol att skolja ner pizzan med, Mork ol smakar gott och pizzan det smakade underbart gott med men har nog aldrig varit sa matt forut, tur att jag inte bestallde en pizza grande till mig sjalv.

Blev en lang skrift, sa far skriva nagra mera, efter pizzan sa blev det en promenad for att latta lite pa maten,och mitt i okenen finnes det en sjo eller lagun som staden ar byggd runt och blev en en mysig promenad i natten.

Tack for att ni laser, och hoppas ni har det fint i sverige, ta hand om er alla, hors snart igen, mvh

11. sep, 2019

Att vanta gor vi ofta och mycket och igar vantade vi i bankon,banco de nacionales for att skicka pengar till en syter till maria,det ar den anda banken som finnes ut ingenstans dar penganra skulle skickas, och ingen dator eller for den delen heller internet anvanding, sa da maste man ga till banken,och det var manga andra som hade samma tanke just dennna formiddag,ko systemet ar sa att de yngre under pensionsaldern har en ko och saledes har dom aldre en annan ko, och en tredje fanns med men den kunde jag inte klura ut vart den gick,Snabb kon gick till bankautomaten, och till detta var det 2 st poliser med vapen som organiserade.

Om det nu var 102 for i kon vet jag inte exakt men manga var det och eftersom dom ochsa bara var 3 gang slussade in dom yngre formagorna sa hade dom aldre valdigt mycket fortur! men dom hamnade pa en bank innanfor skranket for att vidare vantan!Nar vi stod iden lnga kon sa kom pengarna, en sakerhetsbil med vad jag tror var 4 st vaktare och dessa hade vapnena dragna, sa dar var nog inga ranare valkomna.

Till slut sa kom maria fram till kassan och da gick arendet pa 2 minuter,och sjlva vantan tog drygt 1 timma och 20 minuter, sedan gick vi tillbaka och tog bussen mot ett kopcenter och dom finnes det manga av och dom ar stora,Buss ja det gar bra att aka buss och dom finnes det manga av med,och dorren finnes konduktoren/inkastaren/biljettforsaljaren ja det ar samma person, och principen ar in med sa manga som mojlig 5 st inn i bussen och 1 ut.da blir det valdigt fort fullt!.

Nu alltsa onsdag eftermiddag sa ar jag i lgh sjalv da maria ar i skolen och en valdans tur sa kan hon promenera dit da det tar ca 10 minuter, oftast blir det att man maste aka buss och i denna trafik tar det valdig lang tid vart man an ska, sa nu ska jag gora pannkaks smet och sedan blir det att pakka da vi ska ut och turista lite, Ica ar resmalet och da menar jag inte ica affaren uten en stad 5 timmar soderut dar det ar sand och sand och havet nara sa blir 3 avkopplande dagar dar.

jag fortsatter med lite bilder som jag fotograferade under forra helgen,Ta hand om er alla och ha det gott, Mvh Stefan

11. sep, 2019

Tiden gar fort och nar man har semester sa gar den extra fort och ar man tillsammans med sin saknade alkling sa gar tiden extrafort,Sa ar bast att gora det basta av det mesta,helgen eller i alla fall delar av den spenderades nara oceanen pacific ocean och da blev det annu kallare sa jag ar glad att mossan packades ner i den lilla packningen mossa och badbyxor det blev en intrsant kombination.

Aka buss gar bra och nu skulle vi ta oss fran lagenheten till omradet vid havet och dar alla turister haller till och det ar fran ungefar halvvags av lima,det tra cirka 1 och en halvtimme sa da far man en uppfattning hur stor nu staden ar, Ja trafiken ar hemsk men ochsa ar en stad som rymmer en ca sadar 10/11 miljoner stor! lite skillnad mot mitt lilla Arboga.

Hotellet hette Aloft och har nagot att gora med hotell kedjan Marriot,Fint var hotellet men det borjade med att dom ville ha betalt for extra skatt och den redan betalada frukosten! sa man bor har reda pa vad som galler och framfor allt papper pa vad man bokat eller pa nagot satt kan visa vad som inkluderas i bokningen, Jag hade bara betalt skatt for en person!fragan ar varfor dom bara tar betalt for 1 st nar man bokar for 2 st, nu star det i avtal att lokala skatter kan forekomma sa jag tar det som det ar en lokal avikelse, tyvarr ar landet Peru kant for att pa alla satt forsoka fa till extra avgifter.

Frukosten ville jag inte betala for 2 ganger och det stod ochsa i det kvitto jag hade med mig, sa det protesterde dom ratt lamt i mot nar jag sa att den frukosten ska jag ha och ej betala igen for, Nar man har ratt sa ska man sta pa sig och kan man desutom visa det pa prant, da blir dom flesta mycket mer sammarbetsvilliga.

Nagon havsutsikt fick vi inte men dar pa 6 vaning sa hade vi ratt bra utsikt over omradet och dom stora hotellen hopar sig i narheten av vattenbrynet,och turisterna som alltid far se det fina va alla staderna,Det rikitga livet och hur det verkligen ar i denna stad eller andra forsoker man ofta skyffla undan,Men men ar ratt skont med att flyta runt i turiststraket en stund med,i stallet for ruffel och brate sa blir det en och annan porsche och fina hus och lyxhotellen, kommer du halvannan timme in i Lima ja da far man se andra saker och som jag skriver i annan blogg vi ska nog vara glada over den standrad och liv vi har i Sverige.

Tvarr sa saknar jag fortfarande nagra bokstaver och den data repratoren som ska laga den datorn haller sig valdigt mycket undan,hoppas jag far den lagad snarast da det ar lattare att lasa korrekt svenska.

Hotellrummet var fint och uppfyllde alla vara forvantningar och en liten rundtur pa hotellet sa hittade vi bade gym och swimmingpool darav badbyxor for inomhusbruk och mossan for utomhusbruk,darefter sa tog vi oss igenom valdigt mycket trafik och gatuarbeten och annat till kopcentret med havsutikt dar den prestigefyllda bowlingmatchen skulle ske!och jag var laddad sa ochsa Maria, sa det blev lite luften gar ur kansla nar en vakt medelade att bowlinghallen var nedlagd!.

Da blev det ingen Bowling sa da blev det en liten fika som blev stor forst en kaffe och en juice och sedan paokades bestallning med bade det ena och det andra, och efter fika sa blev det en varsin liten pizza pa pizzahut som inte var sa liten, sa da blev det en promenad till hotellt matta och belatna, tur var det att vi hade bestamt oss for att spendera 1 timme i gymmet det blev extra bra efter bade fika och pizza.

Ett fint gym inkluderades i hotellt och med cyckelmaskiner per fot och sittandes och ett lopband som kom svetten fram och det var skont med ett traningspass som sannerligen nufortiden ej hander ofta,sedan blev det ett valdigt skont dopp i poolen dar det var valdigt folktomt dvs vi var ensamma och mycket varmt och skont vatten,sverige dar ar det obligatoriskt att lara sig simma i skolan men det galler inte Peru, sa jag lar maria att simma och det gar valdigt bra med halvkroppssimmning! alltsa armtagen gar fint men sedan ska det ochsa kombineras med benen.

Vi hoppas pa mer simtraning och morgonpasset ej bara i radion! utan vi tog ett sadant i gymmet och i poolen fore frukost och da fungerade simminingen battre, sedan smakade frukosten utmarkt, men det ar nog mer lunch an frukost da det blev bade korv och bacon och aggrora och mycket mer sa da var magen full igen, senare under dagen pa vag hemat sa hittade vi en annan bowlinghall sa det blev bowling i alla fall.

Tack som alltid att ni laser mina rader och hoppas ni tar er igenom min text nu med nar det fattas bokstaver, onskar er alla en fin vecka och vi hors igen hoppas jag, lite mer bilder fran djurpark och omradet Miraflores nara det Stilla havet, ta hand om er och era nara och kara

6. sep, 2019

Hej! forst och framst ber jag om ursakt! min blogg blir utan nagra bokstaver under ett tag hoppas ni kan lasa och tyda vad jag skriver!

Lordag morgon solen skiner och klockan ar nastan 9 och en kopp kaffe och jag sovit hela 1 timme! efter jobbet, harligt sensommarvader har det varit och kommer bli denna lordag med, ska borja helgen och dagen med Rally EMK kannan och hela 217 bilar anmalda,eftersom jag trodde jag visste vart str 1 skulle koras! och sedemera sa blev str 1 2 strackor!! men tur var det jag och min far rekade lite under fredags eftermiddagen! annars hade jag inte hittat nagra rallybilar pa lordagsmorgonen! ar inte alltid bra nar det ar pa hemmaplan da tror man vet mer an vad man vet!

25 minuters bilfard ar lagom och parkerade pa ett garde! och betalde en slant till den lokala idottsklubben! blir forundrad over dom som ska! parkera gratis 50 meter fore den organiserade parkeringen och dessutom skapar kaos och trangt nar man ska darifran¡ om man nu har rad att aka langa vagar for att se rally! varfor inte kunna betala 40 kr i parkering!

Sedavanlig promenad och check av var det ska fotograferas!. redan forsta svang sag ut att vara bra men fortsatt att vandra i den skona varma morgonluften och ingen publik syntes till! forans efter en halmbal och en skarp vanster! dar var det mycket folk som hade samlats och har skulle det bli action!men inte alltid det blir bra att fota,

Det obligatoriska minglet blev idag med ett gang fran arboga! och jag och jocke nilsson kom overans om att vi hade kort denna stracka pa en Jsm final for 100! ar sedan som min mor skulle ha sagt! men narmare bestamt sa korde vi malarrallyt 1993 och da var Tovhultastrackan SS 9 och kom i mal nere vid Hjalmarkanal!.efter lite social kontakt sa lamnade jag folksamlingen och promenerade tillbaka och blev sjalv i forsta svang!efter nagra ogonlock sa fick jag sallskap och en fin svang blev det! och en av forakarna hade nog alla anglar med sig som tog sig och bilen helskinnad ut ur svangen!.

Mycket sladd och nagra nara upplevelser blev det fangat pa kameran denna fina sena Augusti formiddag, tyvarr sa kunde jag inte stanna sa lange! jag var tvungen att hinna med flyget! och tyvarr ochsa sa glomde jag i stressen dom flesta bilderna fran EMK kannan hemma i sverige!sa dom far bli redigerade i Okrober! battre sent an A...

Tankning och lunch och sedan avfard mot Arlanda,buss skulle jag aka men bussen stannar inte i Arboga defenitivt inte nar jag skulle aka i alla fall! Arboga tidning utannonserade! att arboga blivit med bussforbindelse till Arlanda, men det galler valdigt begransat av dom turerna som stannar! fortfarnade gar dom flesta bussarna forbi!

Sa jag fick aka buss fran vasteras, sa tack till mor och far som skjutsade dit mig!och jag ville inte borja en 24! timmars resa med att vanta 8 timmar pa en bank i avgangshallen,sa jag bojade ett hotellrum, som var stort och fint och dar sov jag 7 timmar innan jag checkade in sa jag var nagorlunda utvilad!

Inhandling av bocker ar heligt! allyid bra med nagot att lasa nar man reser,och garna nagra spannade deckare det gar alltid bra att lasa, seand var det dags att borda planet och forsta stopp var Amsterdam, trots att jag flygit en hel del sa blir det 4 nya flygplatser pa denna resa,Amsterdam dar hade jag en dryg timme! sa blev inte nagra storr utsvavningar dar och tur behovde jag inte ta ut nagon vaska dar! som dom alltid envias med i Usa!.

Sa var bara att leta reda pa en toalett och sedan ga till gaten! och da hade jag last min resplan battre! och dom 6,40! i restid var drygt 9 timmar! sa euntiasmen sjonk lite! tur fick jag i alla fall ett sate for 3 och dela med en person bara sa lite extra benutrymme blev det! och om det ska finnas lediga platser! sa finnes dom dar bak i planet sa jag ser alltid till att fa plats langt bak!.

film mat och ingen somn och trott i benen! av att sitta ja! nog mera att man blir stel och krokig att sitta stilla sa lange, men jag tog mig fram till Atlanta Usa! och ja man ser vad som hander nar man reser galler tanka pa allt! aven om du bra ska passera usa pa en flygplats sa masta ett sa kallat ESTa visum inforskaffas kostar inte manga dollar och gores p´internet! men en annan passagerare hade gjort det pa morgonen innan han skulle flyga och da kom det inte med i systemet! och han fick vackert vanta pa ett annat flyg! sa gor allt i god tid! sa det inte blir nagra overaskningar.

Atlanta sags var varldens storsta flygplats till passagerar antalet och med drygt 100 miljoner passagerare per ar sa behovs det ochsa vara en stor flygplats till ytan med! men har hade jag lite mer tid 4 timmar sa det gick bra och i usa msate man ta ut vaskan och bara den genom tullen och sedan lamna igen ca 100 meter sedan! ja Usa det ar speciellt!

Mot slutdestinationen Lima peru dar min maria vantade,det var bara 6 timmars flyg och mot alla odds! sa somande jag och sov sakert halva resan det har jag svart ocg gora! men men ibland sa hnder det! och da blev det en kort och behaglig resa,men nagot matintag och sedan var det dags att landa igen.

Helgen ja den slutade i taxi i lima och da var klockan sent och till och med trafiken var noraml!! eller sa normal den kan vara i en 11 miljoners stad,skont att antligen se min alskling Maria igen och ca 15 minuters resa sa var vi hemma i hennes lagenhet och trott ja! men glad over att vara framme och pa samma plats igen!

Hoppas ni kunde tyda min skrift ska hoppas pa att kunna fa igang en dator med svensk skrift snart och imorgon ska vi till ett stort Zoo sa da blir det lite bilder med,  ha det gott och stort tack sa hors vi snart igen