Min Blogg,Tankar händelser och bravader

17. sep, 2021

Sent i säng och tidigt upp ur säng! det är den kanske inte perfekta uppladdningen för en lång dag men när timmarna inte riktigt räcker till så kan det bli ont om John blund sömn! EMK Kannan en tävling som lockar många förare och kartläsare och nu också publik som var tillbaka längs sträckorna och det blir mycket mer trevligt när sträckorna är kantade med intresserade människor som följer bilarnas framfart på och utanför vägen!.

Klockan 7,30 åkte jag hemifrån Arboga mot Kjula! där jag hittar verkligen bra eller kanske hittade är ett bättre uttryck då jag och min far var banläggare till ett tufft och omtyckt SM i bilorientering men som sagt! skrivet så var det på forntiden men då använde vi oss av sträckan Hugelsta skjutfält som nu också var första sträcka i Emk kannan men i Bil orientering körde vi mest i skogen

19,30 var jag åter hemma så blev en lång dag i skogen, Men mycket kom att hända under dagen och det är det som är spännande man vet aldrig vad som händer, Fartfylld körning en och annan sladd och trevlig möten blev det under dagen det som saknades hos de flesta var nog solen men fotografen alltså jag var glad att solen hade gått i moln och inte störde och gjorde molntappar och speglingar i vindrutorna på bilder och bilarna,

I god tid var jag ute, Ensam i skogen var jag inte och efter en rekognosering på fredags kvällen så valdes starten av sträckan då jag hade upptäckte slutdelen av sträckan var av karaktär fullt på sexan väg, Min rekognosering gjordes på fredags kvällen och det blev mörkt och sent i alla fall om man ska ha väckarklockan på 01,30 för att börja jobba och göra ett arbetspass innan det begav sig ut på rallyäventyr, 

Så start på ss 1 då finns förhoppningsvis alla bilar med i tävlingen och det svängde lite hit och dit så efter obligatoriskt mingel och promenad fram och tillbaka så parkerade jag mig i 3 sväng och det blev fina och solfria bilder med en och annan raggarsladd då definitivt besättningarna vakande till och var på hugget på resten av sträckorna och hela dagen.

Stopp blev det efter en incident på sträckan blev det, Då min syster for fram i en bil så blev min första tanke att kolla så hon var framkommen till målet innan det blev stopp på sträckan, Tracking systemet visade ingen signal på den bilen men resultatet visade att de hade utan problem kört igenom första sträckan.

  Det är nervöst och stå bredvid när man har någon närstående i en tävlingsbil, Min far sa alltid att få ett telefonsamtal under tävling var alltid nervöst för oftast var det något fel trasig bil eller avkörning eller dylikt, När man sitter i tävlingsbilen så vet man alltid vad som händer, Men syster och chaufför tutade på i bra tempo mot målet på alla sträckor och både lena och för helgen chaufför Peter Rydholm har gjort comeback efter längre tävlings uppehåll som dom var nöjda båda 2 

Jag tog 2 kanelbullar i farten och hängde på första bästa tävlingsbil mot sista sträckan för dagen och jag kom i håg att svänga och visste att jag skulle bara följa med tävlings bil nr 30 halvvägs det är kruxet med att vara själv i bilen, äta kanelbulle och läsa karta och köra bil samtidigt kanske minst är någon sak för mycket, Vid samtal av annan publik senare under dagen så framkom det att de gjorde samma sak med order i den bilen häng med tävlingsbilen och de gjorde de och hamnade vid starten på ss 3 i stället för ss 5! .

Jag hälsade på våran rallykändis Morfar och han hade tävlingsbilen hemma och vilade och dagen till ära endast publik, Publik var det mycket av på slutklämmen av sista sträckan och en giftigt sväng hittade jag lite trubbel är det när det är många på samma plats att alltid är det någon som parkerar framför skottgluggen alltså min kamera så det är därför jag föredrar att vara själv i skogen.

Att det var en tuff tävling märktes tydligt då det vara många uppehåll i startfältet och många bilar saknades, Nästan 60 kilometer specialsträcka tar på materialet och många tillfällen att lämna vägen fanns det också, Lång väntan blev det och regnet kom men jag trotsade regn och trötthet och väntade in sista bilen som tog sig till målet och då var det nästan mörkt och mina skor hade blivit något kilo tyngre av lera.

Äntligen kanske man inte ska säga för det var en trevlig och bra dag i skogen men efter 12 timmar så kändes det skönt att styra bilen hemåt och halva jobbet var gjort. Fotograferingen var till ända och då återstod bara att ta hand om dom dryga 3000 bilderna som hade knäppts under dagen.

 Det är alltid spännande att tita på bilderna i datorn och det blev en del action och bra bilder men jag tycker om att göra lite finputs på bilderna även om det oftast inte skulle behövas, Men som andra putsar sin fina bil så putsar jag mina bilder till lite bättre bilder. Nu blir det en ledig helg från rally, sedan följer Skillingaryd Jyväskylä och Enköping på kort tid så gäller att ladda upp mig och batterierna för ny äventyr 

Ta hand om er alla och njut av helgen så syns vi snart igen på något lerigt gärde eller någonstans i rallyskogen.

16. sep, 2021

Höst! en omtyckt årstid och en årstid som också kan var grå, kall och trist; Omväxlande väder har det minst sagt varit  senaste tiden med 16 grader varmt nattetid med strålande solsken på dagen och med frost morgon och hällregn men det kanske är tjusningen med hösten man vet inte riktigt vad man kan vänta sig och nu är vädret till och med så komplicerat så väder rapporterna kan dom säga bu eller bä eller rättare sagt regn eller sol vem vet vad ska komma! bäst att gardera sig med shorts,gummistövlar,solglasögon och paraply.

Gårdagen bjöd på sol och mörka moln när jag tog mig en promenad inte så ofta jag tar mig ut för fotografering numera men igår tog jag mig i kragen och skönt med frisk luft och ett trevlig samtal med förbipasserande cyklist alltid trevlig att vara lite social. Lite vackra höstfärger har det redan kommit och visst är hösten en vacker tid när solen skiner  och det är fint på himlen med skiftande vita och mörka moln, Jag skriver och säger klarblå himmel och sol är svår fotat!.

Semester har jag nu i sikte igen och bokningar hit och dit och jag känner mig mer och mer bestulen! När man bokar hotell så är det eller kanske inte ett dygn man bokar men nu börjar det taggas mer och mer på den tiden och nu var det rekord och incheckning  var 16,00 så nu är det inte 24 timmar hotell vistelse nu är det 20 timmar undras också om priset krymper i motsvarande värde till tiden!:

Min Maria är nu på resande fot i hemlandet Peru, Fortfarande är det restriktioner när det gäller att resa ut från Peru men nu är hon på besök hos sina föräldrar och familj som inte har besökts på länge under de rådande pandemi läge, Men resan gick under inga som helst krångelfria omständigheter, Tisdag 7 September var bokad och betald för och resebyrån sa ring mig på måndag så checkar vi in dig online.

Resan har redan gått! fick Maria till svar när hon kontaktade resebyrån för check in online, Resan var då flyttad till tidig måndag istället för sen förmiddag tisdag men då är det också väldigt bra om resenären blir upplyst om det, Efter många om och men så blev resan ombokad till söndag tur att det inte var något datum bestämt viktigt som skulle göras, Söndag på flygplatsen då blev det nej till betalt bagage, blixt telefon samtal till Colombia där flygbolaget är baserat ja visst ska en bokad resväska tas med den är ju betald!.

Så summan av kardemumman! var det så det sas, ha alltid papper och full kontroll vad som ingår i resan eller inte för krångligt kan det alltid bli, Till slut så kom Maria med planet och befinner sig nu norrut i landet och då blir det varmare för det är söder om ekvatorn.

Nu öser regnet ner runt husknuten och hoppas det lättar till jag ska ut i mörkret i natt och jobba, Väldigt vad fort det har blivit mörkt och höstligt i år men det är bara bita i och en dryg vecka kvar till en hägrande 2 veckors semester så det är något gott att kämpa sig fram till 

Önskar er alla en God kväll och riktigt härlig helg vi får hoppas att solen skiner lite över oss och ta hand om er och må gott 

8. sep, 2021

Frost! och dimman lättade så på vägen mot Hallstahammar så åkte jag mot Eskilstuna Men inte så långt först blev bilen fulltankad och sedan kunde inte mitt fotografiska jag! undvika att åka till Hjälmare kanal som ligger mot Eskilstuna, 

Frosten låg på gräset och dimman den låg som en rök över kanalen och det kan man inte missa som fotograf även om dagens uppgift var Rally i Hallstahammar och Brukssvängen, Med lite vackra naturbilder på minneskortet så styrdes bilen om till rätt riktning och färdades i den lilla trafiken smidigt mot bad och camping plats i Hallstahammar.

När man väl är ledig och kan sova ut och få sin sköna sömn då sätter man klockan på 6,30! Ja Ja man ska utnyttja tiden och på helgen är man pigg och alert den tiden på dygnet annat är det när skrammel klockan ringer då vill man bara sova vidare.

Samling vid pumpen är det något uttryck som det sägs hetat förr i tiden nu var det samlat vid Meca i Hallstahammar och denna gången hade syster lena ljudet på och då går det mycket lättare att få kontakt och jag letade mig till besiktningen av tävlingsbilarna, 

Undras om Lena gick in i besiktningshallen det var oftast när vi tävlade en skräckhistoria inte för att bilarna var i dåligt skick utan att besiktningarna kunde var minst sagt av skiftande karaktär! hej har du bilen med dig skriv på här eller nästa gång skulle varenda skruv kollas!!.

Denna tävling hade jag 2 ekipage att hålla extra koll på nu när nämnda syster har gjort comeback och skulle lotsa  Ronnie från start till mål och det gick fin fint förutom lite svamp plockning på en sträckorna annars var det fin fart på Astran  på sträckorna, Fotografen fick för sig att vinka! till dem när de passerade och troligtvis var det ingen som såg mig och bilderna blev utmärkta på min hand, Roger skötte kontor och roadbook som vanligt i den röda Saab turbon styrd av Henrik och så bra så det blev en 2 placering.

Jag fick skjuts av fotograf kollega Göran och jag hittade med hjälp av kartan rätt som gammalkollega orienterare borde det gå fint men det är inte alltid det lättaste med denna gång kom vi fram i rätt tid och till rätt plats, Då började Göran fundera! och ja här var jag förra året och han kom fram till att samma plats men med vänd körriktning på sträckan.

Mållinjen ska bevakas vid rallytävlingar så att tid och fotoceller fungerar och det gjordes med säker hand av Ove och Kjell de var nyss hemkomna från ett kyligt Tjeckien och Barum rallyt så det var glada för lite solsken på mål bilen och action blev det när ett ekipage nästan bokstavligen rullade i mål! blev en bil som taksyndade i stort sett på mållinjen.

Det sedvanliga funderingarna vart ska jag fotografera vart är det lämpligt att parkera sig och strålande solsken! är är härligt och skönt speciellt som det var en frostig kall morgon, Men det är inget bra med strålande solsken när man ska fotografera, Men alla problem är till för att lösas och det blev bilder denna gång med kanske inte så bra som jag vill ha dem med de får duga.

En promenad och hejande och pratande på vägen tillhör alltid och det är alltid trevlig med lite mingel bland alla likasinnade, jag hittade en bra sväng men tyvärr så sken inte solen där! då blir det för mörkt så hur man nu vrider och vänder på det så blir det bekymmer men som Gunde sa inget är omöjligt, Det blev bilder och de blev bra bilder men jag övergav mörkret och dammet och flyttade mig till solen och ännu mer damm och i skottgluggen för stensprut men vad gör man inte för bra bilder.

En timme senare så var jag grå av damm och ett och annat stenskott fick jag i ryggen men jag såg i kameran att det blev en del fina bilder och dammet kan man skaka av sig så det var med raska steg jag begav mig mot annan plats för att föreviga när ekipagen kom tillbaka för att köra sträcka 3.

I skogs partierna dammade det inget alls och blev en behaglig eftermiddags runda efter väntan på att något annat evenemang skulle passera den avlysta rallyvägen så genomfördes ss 3 i en god takt och inget uppehåll utan bilarna passerade i en strid ström mot målet, Med Saab sporten som nog stod för den friskaste satsningen, Där var det ingen blyg körning i inner diket  utan full fart och nära ytterdiket var det, Sådan framfart uppskattas alltid av rallypubliken.

En trevlig rallydag avslutades med lite promenad bland bilarna vid Skantzen badet i Hallstahammar och Roger fick en pokal men Lena blev utan men nya chanser blir det snart igen, Då hon snabbt blev uppbokad till 3 tävlingar till inom snar framtid med början på lördag i Eskilstuna. 

Solsken sladd och mycket trevliga samtal i skogen blev det och då är det värt när klockan ringer 6,30 den ända lediga dagen i veckan, jag önskar er alla en trevlig god kväll, Ses snart i skogen igen ta hand om er alla.

 

 

8. sep, 2021

Nu är det redan mitt i veckan snart är förra helgens fotografiska och bloggande till ända så snart är det lugnt ända till på lördag! Turist kan vara på hemmaplan och det var min mor och jag i lördags en tur med bilen i solen blev en avkopplande tur som började med plantering av blommor på kyrkogården i skogen en vackert belägen plats i en skogsglänta men börjar närma sig staden nu när bebyggelsen numera är mitt i skogen eller skogen krymper!

Sedan tog vi oss utifrån staden och mot trakter där jag är uppvuxen nämligen Medåker ocn när man var liten så var det långt från staden och riktigt lantligt med ladugårdar och kossor runt hörnen, Numera kända björnmarker! då de har siktat en björn och har också bildbevis att det besökt Medåkerstrakterna och numera har kommit ännu närmare Arboga, Så är nog bäst att låta lingon och svampen orörda detta år! men jag plockar ju aldrig svamp eller lingon ändå, Maria tycker det är konstigt att jag efter 5 minuter i lingonskogen är uttråkad!

På krokiga och grusiga vägar tog vi oss runt i landsbygden och ägghandlaren i Smedby hade öppet men vi for förbi min mor hade redan handlat ägg så vi får planera en ägg handlar resa någon annan gång men bra att det går att bedriva affärsrörelser mitt ute i obygden med .

Framåt dagen då vi for runt så värmde solen och den frost jag hade mött när mitt arbetspass på natten avslutades hade försvunnit och de som sov gott och länge på lördags morgonen de märkte aldrig av att rutorna på bilarna och biltaken var fulla av frost känns som en tidig start av köldens månader och det pep till i köldvarning i bilen.

På fel sida av sjön hamnade vi och ja vilse kan man komma och ingen karta hade vi med oss det låg hemma i köket och där gör den ju en väldans god nytta när man är ute på villovägar, Men vi körde framåt och då kom vi dit vi planerat men troligtvis från fel håll! men alla vägar leder ju rätt någon gång.

Färden gick vidare och skönt med lite nya eller nygamla vyer och innan det blir mörkt och blött så var det bäst att passa på och ta en turisttur och glöm ej bort eran hemmaplan det finnes mycket att upptäcka som man med hemmabindhet inte vet om eller glömmer bort, Ett stopp vid korvkiosken i köping blev en utmärkt lunch intag och sedan hemåt för att vila inför kommande äventyr.

Händelser i våra liv finnes det gott om och kanske livet vore tråkigt om allt bara gick som tåget, Oväntade saker kan dyka upp som det i mitt fall gjorde i tisdags natt eller i alla fall väldigt tidigt på morgonkröken när jag for fram med tidningarna,

 Då låg det ett träd på vägen eller i alla fall en stor trädgren och jag ville inte offra gräsmattan så jag gick ur och släpade undan trädgrenen  som inte var tung och turligen så är min trilskande onda rygg mycket bättre nu, Så snart var vägen fri och jag kunde tuta vidare mot den hägrande sängen när ni andra vaknar ,

Jag önskar er alla en trevlig godkväll i solgasset ta hand om er och vi hörs igen 

30. aug, 2021

En ledig helg var välbehövlig och synnerligen när mina helger är korta när jag jobbar ända till klockan drygt 06,00 på lördags morgonen, Så denna lördag istället för hasta iväg till något evenemang direkt efter jobbets slut så tog jag mig hem och pratade med min Maria på whatsapp där hon samtidigt hade sen fredagskväll eller rättare sagt natt till lördag så tidsskillnaden är stor men att kommunicera går lätt i dagens cybervärld så trots att vi har hela världen mellan oss så är vi oftast tillsammans, Sedan blev det en skön sömn.

Fotografering är inte bara det som görs när själva klickandet sker i naturen eller i den miljön där du fotograferar sedan ska man gå igenom bilder och en del slängs i papperskorgen en del sparas bara och en del publiceras på olika sätt på sociala medier, När man då har ca 6500 bilder på 2 helger så då tar det lite tid att gå igenom  dessa bilder plus att jag också försöker skriva lite bloggar så då flyger tiden fram och klockan den är snart dags för att sova innan den ohälsosamma väckningstiden 01,30 sker 6 nätter i veckan 

Men jag är väldigt glad över min hobby som fotograf och har alltid i olika stor utsträckning hållit på med fotografering, Numera mestadels på olika rally evenemang som är utmanade typ av fotografering när man vill skapa fart och action i bilderna,

Söndags promenad blev det framåt morgonkvisten igår väldigt grått och höstlikt väder var det men vackert har vi här i Arboga och även om jag nu har fotograferat alla dessa miljöer och vyer många gånger så går det med lite vilja och finess får till nya vinklar och ett foto blir sig aldrig likt ett annat så även om det är välbekanta miljöer och omgivningar så kan får fram nya bilder, Nu finnes det mycket färger med rönnbär nypon och mycket mer man kan få in de än så länge mestadels gröna bilderna innan höstfärgerna kommer om någon månad 

Senaste veckan då var det rena november känslan blött mörkt och ruggigt och den gångna  natten var det friskt ute med ca 3 grader och då blir det lite småkyligt när man far fram med den öppna elbilen ja! jag har fortfarande tak men inga dörrar! så nu har jag tagit fram höstkostymen under mina nattliga arbetstimmar så en tjock jacka kom fram ur garderoben och t-shirt har ersatts med långärmat snart blir det att finna en mössa så flinten inte blir för kall! så tiden den flyger verkligen fram och snart börjar man nästan ana tomten runt hörnet!

Reseplanering var länge sedan men har saknat det när man pusslar ihop diverse transporter och tak över huvudet för den resan man nu ska göra, Första upptäckten på denna reseplanering jag gör nu var att Hilton hotell var billigare är Scandic,

 Nu är jag inte riktigt någon Hilton människa så känns mer avslappnat att bo på Scandic och man måste när man letar boende inte bara ta första bästa då kan det bli dyrt så till slut hittade jag 1 natt på Scandic till bra pris med frukost, Flyg tur och retur med incheckad väska som man inte alltid ska ta för givet ingår. Hittade resa tur och retur till Helsingfors med just 1 inbokad väska till det förträffliga priset drygt 650 kr.

Så nu börjar resan ta sin form och är bara att boka de alternativ jag funnit och få till hela resan från dörren till hemmet till dörren på hotellet men det hoppas jag ska kunna vara färdigt imorgon tisdag och då är det bara att vänta till nästa semester tillfälle och äntligen en resa igen det var länge sedan .

Nu är det kväll igen och dagen den tog slut idag igen vilket inte är så särskilt svårt det finnes alltid fullt upp med att göra saker, Jag önskar er alla en trevlig kväll och en fin ny vecka ta hand om er alla där ni nu befinner er