Min Blogg,Tankar händelser och bravader

5. dec, 2017

Bragdmedaljen har utdelats av svenska dagbladet och mina gratulationer går till Sarah Sjöström,men i mitt hjärta och många andras fanns nog andra kandidater som borde ha varit väldigt förtjänta av att vinna det ärofyllda bragdguldet,

Att vara orienterare är inte lätt! och en stor bom tycker jag det är när inte Tove Alexandersson tilldelas priset i år för sina bragder som orienterare på både sommaren och på vintern! men tyvärr är inte orientering accepterad idrott Tänk om alla visste vad tid och energi och hur bra våra elit orienterare är! dom är världsunika med kvalitet i tanke och i fysik och kunna kombinera löpning i tuff och svår terräng och med tanken på vägval orienterings teknik så är våra elit orienterare synnerligt unika och elitidrottsutövare ut i fingerspetsarna!

Frågor som man får som orienterare! du som springer i skogen hittar du någon svamp! eller är det mycket blåbär! och frågan att du som är naturvän! är min favorit! Jag säger alltid vad jag tycker och tänker! Orientering är en idrott som alla andra och för våra elitorienterare är det resultat som gäller inte hur mycket svamp eller blåbär det finnes i skogen! och naturvänner ja kanske det! men det gäller att finna rätt vägval och inga bommar! som nu jag tycker bragdjuryn har gjort en prakt bom! Orientering en elitidrott på världsnivå! hoppas att gemene man och sport journalister lär sig detta!

Kvällspromenaden i en lite fin adventsprydd stad Arboga är vackert och nu med julpynt och lysen så är det med ett nöje man promenerar runt i staden och ser den fina granen och alla lysen som har tänts, och vackert blir det med foton i mörker, med stativ och lång exponering så kan man få till riktigt fina bilder och mycket vackra motiv finnes här i Arboga .

Nytt rekord för paket leverans från Lima Peru, maria hade 3 st väskor beställda som nu är tillverkade och levererade, blev lite nervös när en bild från postnords terminal på Arlanda fanns i media i går! men väskorna kom till Arboga i dag och mindre än 1 vecka från sydamerika det får sägas att det är klart godkänt och hoppas väskorna kommer till bra användning, och till er som behöver väskor av proffs kvalitet beställ gärna från Maria

Önskar er alla en trevlig kväll och fortsatt första advent vecka, Mvh stefan

16. nov, 2017

Novemberkåsan tuffaste idrottsklassikern under året och legendarisk och mytomspunnen och jag är väldigt avundsjuk! på alla som någon gång gjort det kraftprovet och tagit sig i mål och det borde vara en bragd,har alltid varit intresserad av enduro och Novemberkåsan är en stor höjdpunkt under året men jag har aldrig någonsin kört enduro eller motorcykel! men kan bara tänka mig hur mycket träning och vilja energi som behövs för att ta sig igenom den tävlingen och den teknik för att bemästra motorcykeln på dom minst sagt besvärliga förhållanden som kan vara så jag är ytterst imponerad av alla dessa enduro förare som tar sig an det största kraftprovet i mina ögon i svensk idrott!

Och som alltid! nästan denna höst så när jag givit mig iväg till något evenemang så har det regnat och denna tidiga lördags morgon var det ochså blandat med snö! så det redan blöta kåsa skogarna blev blötare, och när jag anlände till Enköping då regnade det väldans mycket,och inhandling av program skulle göras vid depå området! men jag mötte en fotograf kollega i kortbyxor! med orden annars känner dom inte igen mig! tack fototummen för tipsen vart jag skulle t vägen och jag styrde bilen ut till SS1/SS3 på det stora övningsfältet där jag har orienterat kört bilorientering och rally och nu ochså fotograferat Novemberkåsan!


En kopp kaffe och påklädning! ja det är bäst att vara rätt klädd för en kåsa! och kanske det skulle ha varit vårdräkt! men orangea skoterbyxor och en del jackor på mig så höll jag mig torr och fin hela dagen, skitig ja! det blev nog alla mer eller mindre som besökte detta års tävling, efter en lång och rask promenad där jag hittade mer eller mindre översvämmade avsnitt av banan och ett besök vid publikplats husgrundet! där det var väldigt mycket folk redan någon timme för passering av första motorcykel så fann jag lite olika platser där jag kunde hålla min kamera någorlunda ren! och fick till en hel del fina bilder, men inte alltid så lätt att fotografera i gråväder och strilande regn,och imponerad blir man! hur dom tar sig fram i meter högt vatten och i lera och trötta blev nog många redan under den långa första sträckan!

Hagmans rotvälta! ja den var fullsatt så jag tog beslutet att det finnes nog andra platser och en timma senare och kanske 4 kilometers! promenad över gärden vägar igenom skogen så var jag framme vid blåkärret så mycket blått såg inte men desto mer lera och vatten!och där var det inte så mycket publik och gick bra att fotografera även om jag själv blev lerig och skitig så höll jag kameran ren och vid liv! och blev en fin bra publikplats där det blev några fastkörningar men dom flesta valde mitt i! och det var bästa vägen genom detta kärr!

Efter några timmar var det dags för promenaden tillbaka till bilen och kändes som att mörkret och kvälls och nattetappen fick vara utan mig! så med lite lunch och kaffe i bilen så styrdes bilen hem igen och var hemma på eftermiddagen då dom tävlande hade många timmar kvar av årets Novemberkåsa och det blev en krävande kväll och natt och till slut blev det drygt 20 som tog sig till målet!

 Jag var nöjd och glad med årets kåsa och bilder blev det kamerorna fungerar fortfarande, och en del av mina många bilder hamnade i det stora enduro magazinet Enduro21 och alltid kul när bilderna används

Stort tack som alltid till er som läser och ser mina bilder och på återseende i kåsas kogarna i Vimmerby nästa år!, önskar en trevlig fortsättning av veckan

 

16. nov, 2017

Mitt i november,löven har försvunnit och kylan den kommer blommorna dom få som lever dom slocknar när kylan sätter in, solen den piggar upp och skön promenad i den någorlunda värmande solen den ger en skön frisk luft, och fortfarande finnes det lite av färgen kvar i vår natur, frosten den biter på våra blommor och blad och samtidigt ger dom väldigt fina mönster och vackra fotografier kan man får till med den snölika frosten.

 
Halkigt är det så bäst att ta det lilla lugna när man är ute på promenad eller när jag är ute på mitt nattliga jobb och denna vecka har det varit spännande och med några nästan fall! så det är tur att man står på benen! och veckorna och tiden den springer alltid fram och denna vecka har jag hejat fram mina 2 lag till fotbolls vm! Sverige som jag var väldigt negativ att dom skulle kunna ha den lilla minsta skugga av chans! och tyckte var lika bra att spara in pengarna och lämna  walk over! men en fantastisk insats av alla spelarna fixade vm biljetten och all lycka till till sommarens VM 
 
Peru min Marias land spelade till sig den sista vm biljetten med att slå Nya Zeeland med 2-0 på hemmaplan, efter lite dirty tricks som Nya Zeeländsk press uttryckte sig! flygplans förseningar och sakta gående bussar och välkomst fyrverkerier vid spelar hotellet 03,30 på natten!!,Så Peru fick ledigt av premiärministern idag när första vm biljetten på 35 år var fixad! och kan bli spännande med ett möte Sverige-Peru som nu svenska folket har utnämnt till ett dröm möte! att vara 10 rankat i världen och ta sig igenom ett Sydamerika kval ja då känns som Peru är favorit i det mötet!!
 
Fotografering blev det under dagens promenad och alltid lika vackert när man finner en spegelblank Arbogaån och kan få härliga speglingar, och med frosten i löv och blommor blir det vackert och fina bilder,och kamera utrustningen den fungerade fint efter Novemberkåsan där det var lerigt regnigt och inte helt lätt att hålla kamerorna rena! och alltid kul med variationer av mitt fotograferande det lär man sig av och man ser  olika saker som man kan kombinera hop i det man nu ska fotografera,så alltid finnes det något att fotografera och förmedla med bilderna 
 
Önskar er alla en bra avslutning av denna vecka och alltid stort tack till er som läser dessa rader och ser mina bilder , Mvh Stefan 

 

10. nov, 2017

Då var det dags igen, en av årets absoluta höjdpunkter en av idrotts Sveriges största klassiker avgörs under helgen jag vet inte riktigt vilken gång i ordningen men är en tävling som har många år på nacken, och i år så körs tävlingen i och runt Enköping med Göta MS och SMK Tierp!! Tierp är långt från Enköping! men november kåsan måste alltid ha en SMK klubb som arrangör så dom är med arrangörer till Göta MS.

Mörker lera blött och strapatser ja det får förare och publik och alla inblandade känna på under ett kåsa dygn,hösten har varit fylld med regn så det lär bli en lerig och jobbig historia som kommer avgöras under helgen,förra årets kåsa var den torraste i mannaminne och nästan alla tog sig igenom tro det var drygt 130 st som fullföljde! mot normala fall är ca 25 förare som når målet! och Jocke Ljunggren siktar på sin nionde seger! hoppas det kan bjudas på motstånd under tävlingen i det ca 150 förare stora startfältet varav 4 st kvinnliga chaufförer tar sig an kåsan

För min egen del så blir det ungefär för 20/25 gången jag besöker denna legendariska tävling och alltid lika trevligt är det och mängder av publik! och en lättsam tävling att följa! där borde rally Sweden arrangörerna  göra ett studie besök hur man bemöter publiken och ordnar förstklassiga tävlingar och med en publik storleksmässigt lika stor som på rally Sweden jag som fotograf är alltid tidigt ute! och förra året var jag extremt tidig! så program försäljning var inte riktigt i gång!! men men tävlingsledaren ryckte in som program försäljare så var det problemet löst med!! känns som detta arrangemang är på mer lagom nivå!!

Fyra st sträckor är vad som  dom tävlande har att ge sig i kast med 1 varv på dagen och 2 st varv på natten +! dom 2 st längsta sträckorna på ett tredje nattvarv! så det blir runt 35 mil som ska avverkas och målgång planerad ca 03.00 söndag morgon!

Strapatser för förarna blir det och för oss som publik och annat är blir det strapatser ochså! och under dom många november kåsorna som jag har varit publik på har det hänt ett och annat!, min far ! passerades mellan sig själv och ryggsäcken! 150 meter från banan! av en hemmaförare som visste ett bättre spår!,

När vi byggde om banan! alla körde fast och vi var 3 st som försökte lyfta fram alla motorcyklarna! till slut gav vi upp och pilade om!!och när jag och en kompis i början av 90 talet hade cyklar med oss i Göteborg och hann med i stort alla sträckorna under natten och mycket publik var det som ville lifta med oss när vi kom susande på cyklarna!!.

Mossen i Vimmerby! där är det kaos och kan tänka mig att ladugårdsägaren tjänar en förmögenhet på alla publikparkering där och fint ordnat med servering! men kaos ute på mossen när det är det enda blöthålet i hela sandområdet Vimmerby senast var det riktigt trångt och svår framkomligt för ekipagen!,

surhålet i Östansjö där det körs lite hur som helst och bäst att vara på sin vakt när förarna väljer sin väg!så händelserikt och sevärt är det alltid när november kåsan körs och lär bli i helgen med.

Start klockan 09,00 lördag morgon och jag önskar er all stort lyck till som ska ge er i kast med den stora utmaningen, och jag själv ska försöka ta mig ute till några sevärda platser och fota och hoppas inte bli allt för skitig!men packat extra kläder och många extra sockar och extra stövlar har jag gjort!

Ha en trevlig helg ni alla och som vanligt tack för att ni läser, kanske vi ses i kåsaskogen, MVH Stefan

 

5. nov, 2017

Andra veckan utan rally och motorsport det blev för mycket! kände abstinens besvären under veckan så beslutade att ta mig en tur till bergslagen under lördagen, och denna dag då fick jag åka själv, då min far tog sig till Strängnäs och åkte rally sprint på rallycrossbanan och denna gång så tog dom sig runt alla 3 åken,jag själv tog turen till Järnboås norr om Nora och lite gråmulet och regnstänk var det i luften när jag åkte dom natursköna milen tills jag hamnade vid en pil till anmälan och besiktning och vid kyrkan i Järnboås, där var det rallyhögkvarter skönt att det kan gå att arrangera våra tävlingar mitt ute i bygden med då blir det enklare och tror säkert det livar upp för lokalbefolkningen med.

Inhandling av karta och program till fynd priset 40 kr gick bra,men sedan tillstötte problem jag är förvisso orienterare! men köra och läsa kartan samtidigt och när det dessutom är fel ritat i kartan ja då blev det en del bryderier! så min plan att ta mig till målet av SS 1/4 gav jag upp och åkte till starten och parkerade vid pumphuset! och där träffades som vanligt både bekant och obekant folk och det är detta som är den stora höjdpunkten under helgernas utflykter på tävlingar att ta del av den sociala samvaron.

Konstaterade om! sträckan hade körts åt andra hållet då kunde jag suttit kvar i bilen då det hade blivit ett vägbyte nerför och säkert intressant, men lite motion skadar ju aldrig! så knatade på uppför backen som följdes av några backar till och snart insåg jag att! kanske vore bäst att gå tillbaka för var ju i alla fall en sväng! ju längre jag gick så blev det bara mer och mer fullt på femman väg! och nästa vägbyte svängde det ju lite i alla fall så kanske parkerar jag där! men den gamla devisen! kanske det blir bättre nästa sväng och när en okänd person passerade och med svaret på min fråga var 1,7 kilometer! ja då gick vi vidare! och denna gånga så då stämde det! det blev bättre i nästa sväng!

Indianöverfall! det var nog rätt benämning på den kurvan som jag stannade till vid, jag och ett tiotal personer skulle få oss väldigt mycketaction under en dryg timme! sedvanliga spekulationer om att denna kurva skulle passeras utan problem eller inte! ja efter 3 bilar så kunde vi konstatera att här skulle det bli lite problem!,

Den kom fort på har några chaufförer kommenterat till mig på facebook! ja och så mycket problem som denna kurva ställde till med har jag nog aldrig sett förut i en sväng! och tror när den kördes som SS 1 var det 5 bilar av drygt 50 som kom smärtfritt förbi resten av gänget körde mer eller mindre i skogen och träd blev besökta, och var nog en lättnadens suck när alla ekipage hade passerat och som genom ett under med hjulen fortfarande neråt!.


Sträcka 4 genomfördes på ett betydligt lugnare sätt och dom flesta hade äventyren från SS 1 i minnet även om någon/några var illa ute andra vändan med, så det blev en verkligen action fylld säsongs avslutning på rallyåret! ja denna gång var det sista gången för i år det var rally för mig, nu blir det novemberkåsan i Enköping nästa helg.

Stort tack till er alla som man träffar i skogen och till er alla tävlande som bjuder på show i skogen, och till er som läser detta och beställer och ser mina bilder, förhoppningsvis ses vi i rallyskogen till nästa år igen! ha en bra vecka MVH Pettersson med kameran